Compot De Pere, Cu Anason Stelat Si Vanilie
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
A venit in sfarsit si vremea compotului de pere, un desert minunat iarna , gustos si simplu.
Perele verzi si tari, le-am curatat de coaja si seminte , le-am taiat in bucati si le-am asezat in borcane (de diferite marimi, ramasite din pivnita ) .
Am umplut borcanele cu apa rece, apoi am rasturnat si masurat apa, ca sa stim cat zahar punem.
Pentru 10 kilograme de pere am avut nevoie de 7 l de sirop. Am calculat 250 g zahar pe litrul de apa. Intr-o cratita , separat, am pus zaharul, cu vreo 2 litri de apa, cu vanilie si anason stelat, la fiert. Dupa ce a dat un clocot si s-a topit zaharul, s-au dezvoltat aromele, am amestecat siropul fierbinte cu restul de apa rece si am turnat iarasi in borcane, peste pere.
Am capsat bine borcanele, cu capace noi, le-am verificat intorcandu-le pe capac, sa fie etanse si le-am pus la sterilizat in apa, pentru 30 de minute de cand a dat primul clocot. Fiind de dimensiuni diferite, am pus borcanele in oale diferite pentru sterilizare, ca aceasta sa fie corecta, apa sa ajunga pana la gatul borcanelor.
Stiu ca sunt si iarna fructe la supermarket insa, acelea vor fi si scumpe si tratate ca sa reziste, nu au acelasi gust cu fructele de toamna. Nu este pentru dieta dar nici nu manaci in fiecare zi acest compot, ci doar asa, de rasfat si de pofta.