Compot De Gutui
Sursa Compot de gutui
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
3 kg gutui
1,5 kg zahăr
apă
5 plicuri de zahăr vanilat
Am spălat gutuile, le-am tăiat în felii și le-am curățat de sâmburi. Ca să știu de câtă apă am nevoie, am pus felii de gutui în fiecare borcan, așa, cam două treimi din capacitatea totală a borcanului și am turnat apă rece de la robinet. După ce am umplut toate borcanele, am turnat apa din fiecare borcan într-o oală, în care am adăugat zahărul și i-am dat un clocot. În apa clocotită am pus feliile de gutui și le-am lăsat vreo 4-5 minute, până când și-au schimbat culoarea.
Am scos apoi gutuile și le-am pus din nou în borcane, am umplut borcanele cu sirop și le-am închis cu capacele. Le-am sterilizat(adică într-o cratiță mai înaltă, pe fundul căreia am pus o cârpă de bucătărie, am așezat borcanele și am turnat apă rece, până când apa a ajuns la gura borcanelor. Am pus cratița la foc mic și am lăsat-o să dea câteva clocote - 6-7 minute) și gata a fost totul! A fost prima dată când am făcut compot de gutui, însă sigur nu și ultima. :)