contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Compot De Cirese

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Cum va povesteam la marmelada de cirese,tot atunci am facut si vreo 12 borcane de compot din fructele primite de la domnul care s-a saturat de umbra pomului stufos,si l-a exterminat.


 

Pîna la momentul de fata am facut compoturile putin altfel.Pentru ca mereu foloseam borcane de aceeasi marime punem doua,trei,patru linguri de zahar pro borcan,asta în functie de marimea acestuia.Turnam apa rece cît sa acopere fructele,închideam bine cu capace,si le fierbeam în baie de apa timp de 20-25-30 minute(timpul de fierbere depinde de fructele folosite).De data aceasta însa,am folosit borcane de diferite marimi si forme.Pentru ca toate ciresele sa primeasca aceeasi doza de zahar,am facut un sirop rece din apa si zahar,pe care l-am turnat peste fructele care asteptau cuminti în borcane.Dupa ce am închis bine borcanele cu capace,am procedat ca de obicei.Le-am fiert în baie de apa timp de 25 de minute din momentul cînd apa începe a clocoti usor.
Cum spuneam mai sus,borcanele mele au fost de forme diferite,unele înalte,altele scunde.Am ales o oala înalta pentru fiert.Apa trebuie sa acopere capacul celui mai înalt borcan.Daca este loc pe înaltime,puteti suprapune cîte doua borcane,ca în cazul meu.
Dupa cele 25 de minute de fiert,am scos borcanele cu ajutorul unui cleste de lemn si am introdus tura urmatoare.Fara griji,nu se sparge nimic.Aveti doar grija sa nu va stropiti cu apa fierbite din oala.Pe masura ce scoteam borcanele din apa fiarta,le ascundeam într-o patura groasa si calduroasa.Le-am lasat acolo pîna a doau zi,dupa care le-am transportat în camara.Din pacate,acest compot nu se va bucura de o viata prea lunga la întuneric :D
  • cirese
  • apa
  • zahar*
  • arome naturale(fac.)**
  • *pro litru de apa 300 g zahar
  • **menta,scortisoara,anason stelat,cuisoare,cardamom.Eu nu am pus,dar cine doreste,poate aroma fiecare borcan în parte,în functie de gust,chef,pofta...


Notite:
-ciresle se spala bine sub jet de apa rece,apoi se lasa cel putin 20-30 minute într-un vas cu apa rece la odihna.Daca în acest timp descoperiti unu-doi viermisori albi,mai lasati fructele înca jumatate de ora în apa rece,pentru a fi siguri ca toti chiriasii vor iesi la suprafata.
-la fel se procedeaza si cu ciresele pentru marmelada,mai ales daca folositi aparatul de scos sîmburi
-va asigur ca în fructele netratate/nestropite,gasiti destui viermisori,mai ales în cirese :D
-din cauza acestor animalute,desfac ciresele manual pentru marmelada/dulceata...asa nu-mi scapa niciunul.
-metoda cu lasatul cireselor sub apa functioneaza foarte bine.Nu am avut niciodata surprize.


Articol recomandat de mayas-esprit.blogspot.com