Compot De Cirese
articol scris de truedelights blog
INGREDIENTE:
- 2 kg cirese
- zahar- cate 4 linguri pentru fiecare borcan
- apa
Ciresele se spala, se rup coditele si se
lasa o jumatate de ora in apa rece.
Daca au viermi, acestia vor iesi la
suprafata.
Scurgem apoi apa si alegem doar
ciresele sanatoase, pe cele
“nesanatoase “…..nu le punem )
Borcanele se spala cu detergent de vase,
se limpezesc bine in mai multe ape si
se scufunda pe rand intr-un vas cu
apa care fierbe ,pentru a se steriliza.
Sau se pun in cuptor 10-15 minute.
La fel procedam si cu capacele.
Din 2 kg cirese vor iesi in jur de 6-7
borcane cu compot.Depinde de cat
de pline vom pune borcanele.
Borcanele sterilizate se lasa sa se
raceasca apoi se umplu cu cirese,
se adauga in fiecare cate 4 linguri
rase cu zahar si se umplu cu apa (rece).
Punem capacele si scuturam
borcanele pentru a se amesteca
putin zaharul.
Nu va faceti griji! zaharul se va
topi in timpul prepararii.
Asezam in cuptorul aprins, tocmai jos,
tava mare de la aragaz si o umplem cu apa.
Peste tava punem gretarul cuptorului
si pe el asezam borcanele cu putin spatiu
intre ele ( sa nu se atinga).
Inchidem cuptorul si lasam compotul
sa se faca la foc potrivit,
timp de 40-45 minute.
Ne dam seama ca s-a facut atunci cand
ciresele se ridica la suprafata
iar apa s-a colorat si face bule.
Oprim focul si lasam compotul sa se raceasca in cuptor.
Eu asa procedez de foarte multi ani si va garantez ca iese foarte bun si tine fara probleme si peste iarna!