Compot De Caise
articol scris de valentinaghidculinar blog valentinaghidculinar.blogspot.com
1. La 1 kg caise aveti nevoie de 300 g zahar,zeama de lamaie dupa gust si 700 ml apa
Se poate face si cu zaharina.Fierbeti apa si cand da in clocot puneti fructele.Zaharina se pune la sfarsit dupa ce sunt fierte fructele.
2. La 4-5 kg caise aveti nevoie de 3 l apa,1kg zahar.
Mod de preparare:
Compotul poate fi folosit imediat sau pastrat pentru iarna.
1. Se aleg caise mai tari ,se spala si se desfac in jumatati.Se fierbe apa cu zaharul,lasand sa dea in cateva clocote pana se obtine un sirop un pic legat.Se adauga caisele si cativa samburi curatati de coaja si pielita,precum si zeama de lamaie.Se lasa sa fiarba pana se inmoaie caisele.
Se serveste rece.
2.Fructele spalate,zvantate,curatate de codite se taie in jumatati si se aseaza suprapuse in borcane,cu partea bombata in sus.Se prepara un sirop fierbinte din 3l apa si 1 kg zahar.Se toarna siropul cald peste fructe,se inchid borcanele si se introduc intr-un vas cu apa calda,pe foc acoperindu-se borcanele complet cu apa.Se sterilizeaza 20 min.Borcanele se invelesc individual in hartie pt fierbere.Timpul de sterilizare se masoara din momentul inceperii fierberii,pana la oprirea focului.Racirea se face de la sine,la temperatura camerei.Lasati borcanele in vasul in care au fiert pana a doua zi.
Pentru consumul imediat puteti folosi si anumite mirodenii(zeama de lamaie,esenta vanilie,rom,migdale,scortisoara in functie de fructele folosite.
Pentru pastrarea compotului pentru iarna nu se recomanda folosirea acestora.Doar daca conditiile de pastrare nu sunt destul de racoroase , atunci puteti folosi la compot conservant.