Coltunasi Cu Visine
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
O intreaga colectie de retete cu visine mi-am propus a va aduce in dar, chiar aici in Tara bucatelor. Visine culese din copacul ce umbreste coltul casei socrilor mei, un visin batran tare, pus pe vremea cand bunicul era flacaiandru si abia ii mijise mustata. Uneori ma gandesc ca as putea face o analogie intre salcamul lui Moromete si visinul lui Ciobanu si, chiar de visinul ala ar disparea la un moment dat, nu cred ca ar aduce cu sine vreo schimbare majora in curtea si ograda din Pietrarie, de asta sunt sigura. Visinul lui Ciobanu rodeste in fiecare an, uneori mai putin, alteori se rup crengile sub multimea punctelor rosii si mari, dulci-acrisoare. Visinele zamislite de copacul simbol sunt usor dulci, nu-ti strapezesc dintii cand te infrupti din ele si sunt perfecte in mijloc de iulie. Te asteapta cuminti sa le culegi. Crengile copacului sunt atat de lungi si mari incat te cuprind de dupa mijloc in momentul in care risti sa te aventurezi sub el. Anul asta abia am asteptat sa ii apara fructele, sa le culeg si sa prepar cateva minunatii dulci-acrisoare. Acum va aduc niste Coltunasi cu visine… cica-s desert bucovinean si cica ar fi buni pentru siluete delicate si care nu comit adultere cu smantana si branza dulce )
Ingrediente pentru reteta de Coltunasi cu visine
- 2 oua
- 100 ml apa
- un strop de sare
- faina cat curpinde (cam 300 gr cred)
pentru umplutura:
- 500 gr visine fara samburi
- 200 gr zahar
Mod de preparare pentru reteta de Coltunasi cu visine
Spalati visinele si curatati-le de codite si de samburi. Puneti-le intr-un bol si adaugati peste ele zahar tos. Amestecati-le de cateva ori cu o lingura si ingaduiti-le sa lase zeama cam 2-3 ore. Dupa aceasta le rasturati intr-o strecuratoare si ele se vor scurge de zeama lasata, din care puteti sa va preparati un suc delicios.
Din oua, faina si apa turnata cate putin, faceti un aluat ferm dar elastic si nelipicios. Lasati-l sa se odihneasca 30 minute, apoi il intindeti foate subtire. Intre timp puneti o oala cu apa la fiert… si un strop de sare.
Taiati rondele cu forma rotunda sau ajutandu-va de gura larga a unui pahar mare. In mijloc puneti cateva boabe de visine si inchideti sub forma de smiluna. Presati marginile de aluat una peste alta, cu ajutorul unei furculite.
Cand apa de pa aragaz clocoteste, plonjati in ea cativa coltunasi cu visine si lasati-i pana se ridica deasupra si isi maresc forma. Scoateti-i cu ajutorul unei spumiere sau a unei palete speciale pentru gogosi, scurgeti-i putin de apa si presarati-i din belsug cu zahar. Consumati-i calzi si imediat. Pentru un adevarat festin si dezmat culinar, va sfatuiesc sa ii stropiti cu un sos din smantana groasa si zahar si putina menta.
Acest articol Coltunasi cu visine apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.