Coltunasi Cu Branza Dulce
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Ieri mi-a fost pofta de coltunasi cu branza dulce. Mmm… din aia calzi, fierbinti chiar.
Mie, coltunasii imi amintesc de copilaria mea pe meleaguri falticinene, de raiatii mei rosii-rosii si de toamnele tarzii in care poposeam acasa spre seara, carand ditai ghiozdanul de vinilin, intram in casa si poc! imi auzeam bunicul zicand “s-a luat!” Mergeam impleticit, stiind exact unde se afla fotoliul pe care ma asezam sa ma descalt. Incet aparea fantomatic si bunicul cu lampa stravezie, caci da! s-a “luat” lumina. Erau altfel de vremi, grele, dar cumva dragute in inocenta noastra de copii.
Ne asezam apoi la masa si mama ne aducea cate 2 coltunasi, la fiecare. Cu smantana si cu zahar mult deasupra! Nu stiam ca e nociv, dar ce conta pe vremea aia? Mancam doar sa avem ce. Adoram sa tai coltunasii in doua, sa ma izbeasca mirosul dulce vanilat de branza fierbinte… mmm… mancam incet printre glume si rasete si fix cand eram aproape de sfarsite si ne lingeam degetele (nu stiu cum reuseam dar intotdeauna ne lingeam si degetele, dupa coltunasi cu branza ) si cand ochii se obisnuisera deja cu normalitatea lampii palpainde, “venea” si lumina. Daa… si urma putina veselie caci dadeam drumul teve-ului Miraj … nu aveam ce vedea, dar… asta e deja alta poveste.
Ingrediente pentru reteta de Coltunasi cu branza dulce
pentru aluat:
- 300 gr faina
- 3 oua
- ½ lingurita sare
pentru umplutura:
- 1 ou
- 300 gr branza de vaci
- 2 lingurite gris
- 150 gr zahar
- 1 plic zahar vanilinat
- esenta de rom
Mod de preparare pentru reteta de Coltunasi cu branza dulce
Mai intai preparati umplutura si o tineti la rece. Astfel ca intr-un bol veti pune branza de vaci – aveti grija sa nu fie sfaramicioasa, sa fie o branza dulce grasa si moale – si frecati-o cu furculita, pana o aduceti aproape de consistenta unei creme de branza. Adaugati zaharul si zaharul vanilat si omogenizati. Amestecati totul cu o o lingura, insistand bine si amestecand de cateva ori, incercati sa topiti astfel cat mai mult din zahar. Puneti apou oul, grisul si esenta si apoi omogenizati. Dati la rece pana faceti aluatul pentru coltunasi cu branza.
Din ingredientele pentru aluat framantati un aluat elastic, dar totodata ferm. Pe masa infainata, intindeti cu sucitorul aluatul in foaie subtire, ca pentru taitei. Folositi un cutit si taiati patrate cu latura de 5-6 cm.
In mijlocul fiecarui patrat puneti cate o lingurita din compozitia de branza. Ungeti marginile patratului cu o pensula umezita cu apa rece. Pliati unul din colturi in asa fel incat sa ajunga exact peste coltul opus; formati astfel un triunghi. Presati usor marginile cu ajutorul unei furculite.
Intr-o cratita inalta incalziti 3-4 litri de apa si cand aceasta clocoteste, adaugati coltunasii, pe rand. Reduceti putin focul si fierbeti-i timp de 20 minute.
Strecurati-i si serviti-i fierbinti pudrati cu zahar pudra si cu smanatana.
Pofta buna la coltunasi cu branza dulce!
Acest articol Coltunasi cu branza dulce apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.