contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Coliva

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mama facea cea mai buna coliva. A invatat de la mama ei, imi aduc si acum aminte de coliva pe care o facea bunica mea. Secretul, imi spunea ea, este sa aiba multa nuca. Coliva se face cu rabdare, cu gandul la cei adormiti. In ea se pun dragostea si respectul pentru cei care nu ne mai sunt alaturi, rugaciunile noastre pentru vesnica lor pomenire.
 
Coliva
 
Coliva este expresia materiala a credintei în Inviere pentru ca este realizata din boabe de grau, iar Mantuitorul Hristos a fost cel care s-a folosit de exemplul bobului de grau pentru a prevesti Invierea Lui din morti:
„Iar Iisus le-a raspuns, zicand: A venit ceasul ca să fie preaslavit Fiul Omului. Adevarat, adevarat zic voua ca daca grauntele de grau, cand cade în pamant, nu va muri, ramane singur; iar daca va muri, aduce multă roada. Cel ce isi iubeste sufletul il va pierde; iar cel ce isi uraste sufletul în lumea aceasta il va pastra pentru viata vesnica.” (Ioan 12, 23-25)
Dulciurile si ingredientele care intra în compozitia colivei reprezinta virtuțile sfinților sau ale raposatilor pomeniti ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul. (cf. Pr. Prof. dr. Ene Braniste, Liturgica Speciala, Ed. Nemira, 2002, pg. 379).
In timp ce se prepara coliva se rostesc rugaciuni pentru sufletul celor adormiti.
Pentru o coliva mare, am folosit :
- 500 g arpacas/ grau pentru coliva
- 1,5 cana zahar
- 1.5 cana nuca macinata
- 0.5 cana nuca prajita si tocata
- coaja rasa de la o lamaie mare
- esenta de vanilie
- biscuiti simpli 2 pachete mici ( se fac pudra si se folosesc pentru a imbraca coliva)
- cacao, zahar pudra, bomboane de cacao etc pentru ornat
 
 
Graul se spala in 9 ape, alternand apa calda cu apa rece. Se incepe cu apa rece, se scurge, se continua cu apa calda si tot asa.
Coliva
 
Se pune la fiert la foc foarte mic cu 1.5 l de apa calduta. E de preferat sa se foloseasca o oala cu fundul gros sau sa se puna o table groasa sub oala. Va sta pe foc circa 2 ore. La inceput se amesteca sporadic in ea, spre final trebuie amestecat des, ca sa nu se prinda de oala.
In momentul in care a absorbit aproape toata apa si graul s-a umflat foarte tare, trebuie adaugat zaharul. In acest moment ar trebui sa aiba consistenta unui pilaf.
Coliva

Dupa ce se adauga zaharul se lasa sa fiarba amestecand cu grija sa nu se prinda.
Cand sa intarit suficient ( lingura sta dreapta in compozitie), se stinge focul si se lasa la racit.
Coliva
 
Se pune jumatate de cana de nuca la prajit in cuptor, se lasa pana se coloreaza usor. Se scoate si se freaca in palma sa se ia coaja. Se toaca marunt, dar nu la fel de marunt ca nuca macinata.
Cand graul s-a racit, se adauga coaja de lamiae, esenta, nuca macinata si cea prajita si se amesteca pana la omogenizare.

Coliva
 
Se modeleaza coliva si se imbraca uniform cu biscuitii facuti pudra. Eu am folosit robotul de bucatarie pentru a-i macina, dar la fel de bine se pot da pe razatoarea de hrean.
Coliva
 
Se orneaza fie folosind forme special cu care se deseneaza crucea cu zahar sau cacao, fie folosind bomboane de ciocolata.
Coliva