Colac Impletit
Sursa Colac impletit
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
aluatul 2:
300 de grame de faina integrala
300 de grame de faina alba de panificatie
1 lingura rasa de zahar
1 cub mic de drojdie proaspata
350 ml de apa calduta
3 linguri de ulei de masline
Pe culinar.ro e in plina desfasurare un concurs pe teme de panificatie. S-au inscris sumedenie de participante harnice si talentate, cu retete una mai faina decat cealalta. Una dintre concurente - membra cu greutate a culinarului - este Daneza, care a inscris mai multe retete, unele foarte elaborate. Una dintre ele propunea o tehnica de impletire a aluatului de o mare simplitate si cu un rezultat deosebit. Nu am rezistat sa nu o incerc.
Mentionez ca Daneza a folosit un altfel de aluat, cu oua, unt si lapte. Colacul meu e pur si simplu din paine, dar s-a comportat foarte frumos, a crescut uniform si rotunjor. Desigur, se poate impleti in aceasta forma orice aluat se prefera, cel pe care fiecare l-a facut cu rezultate bune in bucataria proprie.
Preparare:
Din cele de mai sus am facut o paine impletita si un colac.
Mai intai am framantat aluatul cu faina integrala, gandidu-ma ca va dospi mai greu: am dizolvat drojdia impreuna cu zaharul in putina apa calduta. Am adaugat 2 linguri de faina, pregatind o maia de consistenta aluatului de clatite. Am asteptat sa actioneze drojdia, apoi am adaugat maiaua peste faina alba si integrala, bine amestecata, in care am incorporat si sarea. Am turnat apa calda putin cate putin, framantand continuu, apoi si uleiul. Aluatul se framanta pana devine elastic, neted si nelipicios. Daca e prea tare se adauga apa calda, nu mai mult de o lingura o data, iar daca ramane lipicios se mai adauga faina, tot cate putin. Aluatul gata framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei si se acopera cu un servet umed; se lasa la dospit intr-un loc caldut, timp de 45 minute - 1 ora.
Intre timp se pregateste aluatul din faina alba, urmand aceleasi procedee ca pentru cel cu faina integrala. Se lasa si acesta la dospit, intr-un loc caldut si ferit de curent.
Cand ambele aluaturi au crescut frumos, se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei:
Fiecare aluat l-am impartit in doua, urmand sa folosesc cate o jumatate atat pentru painea impletita, cat si pentru colacul care face obiectul discutiei prezente:
In continuare o sa ma rezum la tehnica de impletire a colacului (cu imagini din bucataria mea cam prea insorita, la ora respectiva). Se imparte atat aluatul inchis la culoare, cat si cel alb, in jumatate, si se modeleaza cu grija 4 rulouri lungi de aproximativ 40 cm., cat mai uniforme ca grosime si cu suprafata neteda. Acestea se aseaza pe planul de lucru perpendiculare unele pe celelalte, astfel:
Se strang rulourile la mijloc si se rasucesc doua cate doua, in sens contrar acelor de ceasornic:
Se continua cu randul urmator, de aceasta data in sensul acelor de ceasornic:
Apoi din nou invers, si tot asa pana cand capetele rulourilor de aluat sunt prea scurte ca sa mai poata fi impletite. Se introduc capetele sub colac si se preseaza usor.
Intre timp am modelat si painea si le-am asezat pe amandoua pe o tava mare, acoperita cu hartie de copt:
Am pensulat suprafata colacului si a painii cu apa calduta si le-am introdus in cuptorul stins alaturi de un vas cu apa fierbinte (se poate preincalzi cuptorul la 40 de grade Celsius si stinge dupa aceea), unde le-am lasat sa creasca inca 45 de minute.
Odata ce s-au dezvoltat frumos, am pensulat suprafata painilor cu ou batut si am presarat susan:
Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius. Durata de coacere variaza in functie de cuptor, in mod normal ar trebui sa fie gata in 35-40 de minute. Painea este gata cand are coaja frumos rumenita si daca se ciocaneste usor pe fund, suna a gol.
Si o sectiune, inca aburinda: