CocoȘ În Vin (coq Au Vin) Cu Ciuperci Sote
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Este o rețetă franțuzească. Nu prea agreăm carnea de cocoș, așa că am folosit pui. Că și puiul tot cocoș e, dar în devenire.
Ce îţi trebuie pentru 2 porţii mari (poza1):
- un piept de pui
- 250 gr de carne de porc
- 2 cepe
- 4 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 4 foi de dafin, cimbru
- boabe de piper negru
- o legătură de pătrunjel
- 3 lingurițe de făină
- 750 ml de vin roșu
- sare
- ceapă și ciuperci pentru garnitură
Plan de lucru:
- într-un vas de yenna presărăm foile de dafin și 2 lingurițe de boabe de piper (poza 2), ceapa, morcovul și usturoiul tocate mărunt, plus tulpinele de pătrunjel (poza 3)
- așezăm în vas și carnea tăiată în bucăți mici, peste care presărăm cimbru (poza 4). Turnăm vinul, având grijă ca el să acopere carnea (poza 5). Acoperim cu o folie și lăsăm la frigider 24 de ore.
- după 24 de ore (poza 6), scoatem carnea pe niște șervețele, care să absoarbă lichidul (poza 7). Presărăm apoi peste ea sare și piper
- între timp tăiem carnea de porc în bucăți mici (poza 8 ), pe care le călim în ulei (poza 9), apoi le scoatem pe o farfurie (poza 10). Călim apoi, câteva minute, carnea de pui în sosul lăsat de carnea de porc (poza 11). Scoatem puiul pe farfurie (poza 12). În sosul din tigaie adăugăm 3 lingurițe de făină (poza 13). Călim făina până devine aurie (poza 14).
- punem puiul înapoi în tigaie și turnăm vinul în care a stat peste noapte, cu tot cu legume și ierburi (pozele 15 și 16). Lăsăm să fiarbă o oră la foc mic (poza 17).
- scoatem bucățile de pui (poza 18) și strecurăm ce avem în tigaie, astfel încât să rămână numai sosul, în care punem carnea de porc (poza 19). Lăsăm pe foc 5 minute.
- punem în farfurie bucațile de pui, peste care turnăm câteva linguri din sosul din tigaie. Recomandăm ciupercile sote drept garnitură – ciuperci călite cu ceapă (pozele 20 și 21).
- poftă bună! (poza 22)
Timp de preparare: 24 ore (maceratul) + 90 de minute
Preţ: 14 lei/porţie (poate varia în funcţie de locul de unde luaţi ingredientele)
Filed under: A4. Preparate din pui