Cocido Liebañego (mancare Cu Naut)
articol scris de sandytza blog al3xandra-miches.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum nu pot sa il traduc exact am hotarat sa il scriu exact asa cum ii spune aici in Spania. "Cocido " vine de la cuvantul fiert , de altfel ei denumesc multe mancaruri "cocido" ,in general sunt un soi de supa , dar in cazul acesta felul principal ar fi felul doi. "Liebañego" viene de la cuvantul Liebana care e o zona superba de munte in Cantabria. Este o mancare ce o gasesti la amiaz in orice restaurant din Liebana pentru ca este specialitatea zonei.
Este ceva diferit de ceea ce suntem noi obisnuiti sa mancam asa ca am hotarat sa o postez poate cineva e interesat si ar dori sa o probeze. Este foarte buna fara indoiala. Doar trebuie incercata.
Ingrediente -pentru 4 persoane
- 250 gr naut (garbanzos se numeste in Spania)
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 cartof
- 300 gr costita proaspata de porc
- 150 gr jambon de porc tratat (prosciuto , jamon )
- 100 gr carnat (de preferinta cu boia, tipic spaniol)
- sare mare, sare de masa
- daca aveti si o bucatica de slanina proaspata
- un pumn de taitei
Nautul se pune la inmuiat timp de 12 ore cu o lingura rasa de sare mare.
Intr-o oala de patru litrii de pune apa si se pune ceapa intreaga, costita ,slanina, carnatul si jambonul intreg, nautul scurs de apa in care a fost lasat la inmuiat , morcovul si cartoful taiate cubulete. Se adauga un pic de sare de masa si se lasa la fiert. Eu l-am fiert in cucta timp de 35 minute. In oala normala o sa dureze mult mai mult . Asemanator fasolei.
Daca doriti puteti sa nici nu strecurati supa si sa lasati sa fie un singur fel de mancare. In cazul acesta nu mai aveti nevoie de taitei.