Clatite
Sursa Clatite
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Clatitele sunt un desert extraordinar de versatil si delicios in acelasi timp. Puteti realiza o sumedenie de variante ale acestei retete, cu dulceata de diverse tipuri, fructe proaspete, ciocolata, frisca sau mai stiu eu ce umpluturi si rezultatul va fi la fel de bun... Baza este fie un aluat obisnuit de clatite pe care il stim cu totii de la mama de acasa sau aluatul acesta pe care vi-l prezint azi folosit la pancakes, clatitele americane...
Ingrediente:
-200 g faina,
-250 ml lapte,
-2 oua,
-2 ligurite praf de copt,
-un praf de sare,
-2 linguri zahar,
-1 plic zahar vanilat,
-1 lingur de ulei pentru uns,
Preparare:
Se separa albusurile si se bat spuma. Se adauga cele 2 linguri de zahar si plicul de zahar vanilat si se mai mixeaza putin. Separat se freaca galbenusurile cu praful de sare si se dilueaza cu laptele. Se adauga peste albusurile batute spuma si se incorporeaza in sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Exista si varianta mixarii oualor intrgi cu zaharul si zahatul vanilat insa eu am ales aceasta varianta si au iesit foarte bune.
Se incinge tigaia si se unge putin doar la prima clatita. Se toarna cu un polonic mic, sau unul obisnuit mai putin de jumatate din acest aluat(cantitatea o puteti ajusta din mers in functie de cat de mari vreti sa le faceti)
Secretul e ca odata turnat, aluatul nu se misca si nu se atinge pana nu este copt pe o parte cca 1-2 min. Recunoasteti dupa faptul ca partea de deasupra a prins bule de aer si se incheaga destul de bine astfel incat sa poata fi intoarsa cu o paleta pe partea cealalalta. Culoarea care se obtine va fi usor maronie. Astfel se coc pe rand toate clatitele.
Pentru a umple clatitele am ales gemul de caise, dulce acrisor care place intregii familii desi au fost cereri si pentru ceva ciocolata la care am renuntat din cauza orei tarzii
Am preferat acest aluat de clatite americane in locul celui obisnuit pentru ca sunt mai pufoase si mai putin "grele" decat cele obisnuite.