Clatite Cu Sunca, Ricotta Si Sparanghel
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Postarea aceasta reprezinta reteta pe care o propun ca raspuns la provocarea lansata de Alina autoarea blogului Explora cuisine. Provocarile traverseaza bloguri de pe toate continentele, aducand la lumina o multime de retete fabuloase. Ingredientele propuse pt luna mai sunt sparanghelul si dulcele de leche. Pentru al 2-lea ingredient o sa-mi ascut cutitele :) sa postez ceva pana se incheie luna.
Izvorul provocarilor ce poarta numele Dulce Romanie, este Mihaela, iar blogul ei savuros, il puteti rasfoi aici
Sparanghelul curatat ca aici, se fierbe pentru 3 minute in apa sarata, apoi se transfera intr-ul bol cu apa foarte rece pt a-i opri fierberea, a-i pastra nuanta superba de verde smarald, dar mai ales pt a lasa 'muscatura' usor crocanta.
Pentru 6 clatite (mai putin aromele) avem nevoie de 6 felii de sunca, 500g branza ricotta amesteca cu 3-4 linguri de codite de ceapa verde.
Fiecare clatita se asterne cu o felie de sunca, cu 1-2 linguri de ricotta cu ceapa si se adauga 4-5 fire de sparanghel apoi se ruleaza si se aliniaza alaturi de celelalte clatite, intr-o forma din ceramica. Se acopera cu sos bechamell si se coace totul pe grill pana se rumeneste frumos bechamel-ul.
Sos bechamel:
- 500ml lapte ( pt 20 de minute tinem o ceapa si-o foaie de dafin in lapte)
- 1-2 linguri de faina
- 2 linguri de unt
- sare si piper dupa gust
- untul se topeste intr-o cratita, se adauga faina in ploaie si se 'prajeste' putin in unt
- urmeaza laptele, adaugat incetinel, timp in care amestecam incontinuu pt a evita formarea cocoloaselor
- se fierbe pana se ingroasa
- se foloseste imediat, daca nu, trebuie acoperit cu o folie de plastic pusa direct pe sos (pt a evita formarea unei pojghite inestetice)
Sunt foarte gustoase, foarte satioase. Se pot servi si calde si reci.
Eu prefer varianta rece. Este absolut delicioasa!