contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Clătite Cu Ciuperci La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Budinca de clătite cu ciuperci este una dintre acele rețete pe care muncești mult, dar se mănâncă repede. Clătitele trebuie să fie mai groase decât de obicei, să fie pufoase și moi. Se pot folosi atât ciuperci proaspete, cât și din conservă. Ca să mai reduc din timpul de stat la cratiță, am preferat să folosesc ciuperci din conservă, feliate. Umplutura conține sos Bechamel, un sos fin, cu gust de unt și aromă de nucșoară, fiind completat de parmezan, care este o brânză maturată, cu gust intens. Aroma usturoiului combinată cu cea a ciupercilor, dă o savoare deosebită acestui fel, astfel că nu-ți pare rău că stai două ceasuri în bucătărie. Pentru aproximativ 20 de clatite am folosit:
Pentru clătite:
4 ouă
800 ml lapte cu 3,5% grăsime
400 ml apă
900-1000 g făină (aici merge pe metoda ”cât cuprinde”,astfel încât să iasă clătitele mai groase)
1/2 linguriță de sare
1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
aproximativ 150 ml ulei
Pentru umplutură:
1 ceapă (eu am pus roșie)
600-700 g ciuperci champignons din conservă
4 căței de usturoi
1/2 legătură de pătrunjel proaspăt
3-4 linguri de ulei
Pentru sosul Bechamel:
100 g unt
1 litru de lapte
4 linguri pline cu făină
50 g parmezan
1/2 linguriță nucșoară
sare
50 g parmezan pentru presărat peste clătite
Primul pas a fost să fac aluatul de clătite. Am bătut ouăle cu un tel, am adăugat laptele și apa, iar apoi am adăugat făina, puțin câte puțin, continuând să amestec cu telul până când s-a format un aluat destul de grosuț. Am pus apoi bicarbonatul de sodiu (ca să le facă mai pufoase) și uleiul, până când totul s-a omogenizat. Am pus apoi puțin ulei în tigaia încinsă (echivalentul unei lingurițe) și am turnat un polonic de aluat (de dimensiuni normale, pentru supă), mișcând tigaia astfel încât să se acopere toată suprafața ei. Am prăjit clătitele pe ambele părți preț de 1-2 minute și le-am scos pe o farfurie, una peste alta, acoperindu-le cu un capac, să se păstreze moi.


Când le-am terminat am trecut la umplutură. Am tăiat mărunt ciupercile, ceapa și usturoiul și le-am pus la călit în uleiul încins, cam din două în două minute, în ordinea următoare: ceapa, ciupercile, usturoiul și la urmă boiaua și pătrunjelul.



În aproximativ 8-10 minute ciupercile au fost gata, astfel, că am trecut la sosul Bechamel. Am pus untul la topit într-o cratiță mai mică, pe focul dat la minimum și am adăugat făina amestecând continuu, cu un tel. Când făina a absorbit tot untul, am turnat laptele călduț, puțin câte puțin, amestecând încontinuu ca să nu se formeze cocoloașe. Când sosul s-a îngroșat, am adaugat nucșoara, sarea și la urmă parmezanul. L-am mai lăsat 1 minut pe foc să se omogenizeze bine, apoi l-am turnat peste ciuperci.



Am umplut fiecare clătită cu 1-1,5 linguri pline de ciuperci, le-am rulat și le-am așezat într-un vas termorezistent. Înainte de a așeza clătitele, am uns vasul cu unt și am pus puțin sos bechamel.



Am acoperit clătitele cu un strat de sos și cu parmezan, peste care am pus din nou clătite umplute și iar sos și parmezan, până când am epuizat ingredientele.

Pe ultimul strat de parmezan am pus câteva bucățele de unt și am dat totul la cuptorul cald pentru aproximativ 25-30 de minute (în funcție de cuptor), la foc mediu, până când s-a format o crustă aurie deasupra.

Clătitele se mănâncă cât sunt fierbinți, pentru că atunci sunt moi și pufoase. Dacă se răcesc, sosul Bechamel împreună cu parmezanul, le face să devină mai tari și mai seci.