Clatite Cu Cirese Si Sos De Ciocolata
articol scris de elenapaduretu blog eileen-cuisine.blogspot.com
Ingrediente:
115g faina
2 linguri zahar pudra
1 ou
300ml lapte semidegresat
60ml frisca lichida
55 g unt nesarat
3 linguri lichior visine/cirese
Zeama si coaja de la o portocala
450g cirese
170g ciocolata neagra
100ml lapte degresat
2 linguri unt nesarat
3 linguri sirop de zahar
O lingura cacao cernuta
Frunze de menta
Mod de pregatire:
Se amesteca faina cu zaharul intr-un bol si se face o adancitura in mijloc. Se dau oul, laptele semidegresat si frisca lichida la robot. Dupa un minut se toarna compozitia in adancitura si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se topeste intr-o cratita jumatate din unt. Se unge cu putin unt topit fundul unei tigai nonaderente si se pune pe aragaz. Se incinge si se pune putina coca in tigaie, se inclina pentru a acoperi tigaia. Se lasa un minut pana devine auriu dedesubt, apoi se intoarce cu grija si se mai lasa un minut. Verificati, in functie de tigaie, foc, sa nu se arda. Se obtin 8 clatite. Eu le-am lasat intr-un vas acoperit.
Intr-o cratita, se incalzeste lichiorul, coaja si zeama de la portocala si restul de unt. Dupa ce da in clocot, se mai fierbe pana se ingroasa, apoi se adauga ciresele fara samburi si se fierb un minut, amestecand incontinuu.
Se topeste ciocolata la bain marie. Se adauga laptele degresat, 2 linguri de unt, siropul de zahar si cacaoa, amestecand pana se omogenizeaza.
Siropul de zahar se face astfel:
Puneti intr-o tigaie 3 linguri de apa si 6 linguri de zahar. Amestecati pana zaharul se topeste, nu lasati sa fiarba. Luati de pe foc si adaugati o lingurita de vodka.
Puneti ciocolata pe jumatate din clatita, impaturiti in 3 si puneti doua pe o farfurie. Deasupra puneti cirese si sos de portocale. Decorati cu frunze de menta. Daca sosul este prea subtire, nu mai ungeti clatitele, le impaturiti, puneti deasupra ciresele si apoi sosul de ciocolata.