contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Clatite Banatene Vanilate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Credeti ca se poate pune cineva cu poftele de feme insarcinata? Mi-a fost pofta de ceva bun, ceva cu adevarat bun si am dat peste aceasta reteta fabuloasa: clatite banatene.
Banalele clatite, umplute din belsug cu branza si stafide imbatate, s-au transformat intr-un desert rafinat prin adaugarea de crema vanilata si bezea crocanta.
Cu aceasta reteta particip la concursul Laurei Adamache a carei vedeta este parfumata pastaie de vanilie.


Ingrediente :
8 clatite preparate din :
-100 g faina
-300 ml lapte
-1-2 oua
- 1 lingura ulei
-1/4 lingurita sare
- optional 1 lingura esenta de vanilie de casa (preparata din pastai de vanilie)
Pentru umplutura :
-  250 g branza de vaci
- 1 ou
- 50 g zahar
- 1/2 pastaie de vanilie
- o mana de stafide
- 3-4 linguri de esenta de vanilie de casa
Pentru crema de ou si  toppingul de bezea
- 4 oua
- 200 g zahar
- 200 g smantana
- jumatate de pastaie de vanilie

 Pentru asamblare : 4 forme individuale sau una mai mare, unt.
Haideti sa incepem cu inceputul, si anume cu clatitele . Acestea se prepara extrem de simplu, chiar daca la un moment dat pot parea migaloase : Ouale se bat bine ca pentru omleta si apoi se presara faina,  amestecandu-se sa nu faca cocoloase. Se toarna apoi laptele si esenta de vanilie, se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.
Intr-o tigaie incinsa ( de preferat de teflon) se presara cateva picaturi de ulei. Si mai bine este daca aveti o pensula de silicon, se va folosi o cantitate mai mica de ulei si se va putea distribui uniform. Compozitia de clatite se toarna cu polonicul si se intinde in tigaie cu miscari circulare. Se lasa sa se rumeneasca marginile apoi se intoarce pe partea cealalta. Fie spectaculos, prin aruncare, fie "mai sigur" folosind o spatula de bucatarie.


Daca ati reusit sa salvati clatitele de mancaciosi, haideti sa trecem la partea doi : crema de branza :
Inainte de toate, stafidele se pun la imbatat in esenta de vanilie de casa. Nu din comert, insist asupra celei preparate in casa, din pastai si alcool. De ce? Este simplu : cea din comert este laborator de chimie, nu are nimic din aroma naturala a vaniliei.


Branzica se amesteca cu 1 ou, 50 grame de zahar, semintele de la jumatate de pastaie de vanilie ( asa-i ca mirosul e fabulos??) si stafidele. Eu am folosit vanilie de tip Tahitensis, imi place foarte mult aroma ei fina.


Lasam amestecul de branza ca sa se intrepatrunda aromele si purcedem la prepararea cremei de vanilie . Intai si intai separam albusul de galbenusuri. Se pune smantana intr-un vas si se adauga semintele de vanilie. Adaugam  80 grame de zahar si galbenusurile, batem bine pana obtinem o crema fina.


Haideti acum sa asamblam clatitele . Pentru asta avem nevoie fie de 4 vase mai mici ( pentru cuptor) fie de un vas mai mare. Eu am folosit forme individuale, obtinand in final 4 portii.
Clatitele se umplu cu crema de branza si se impaturesc ca sarmalele. Se aseaza cate doua in vasele unse in prealabil cu unt. Mai adaugam putin unt peste ele si apoi turnam crema de vanilie. Bagam la cuptorul preincalzit la 180 grade ( foc mic spre mediu) si lasam circa 10 minute.


In acest timp batem albusul spuma, cu un varf de sare. Dupa ce s-a intarit adaugam restul de zahar si anume 120 g. 
Scoatem vasele din cuptor, ornam cu bezea si reintroducem totul in cuptor pana se coloreaza bezeaua. Pentru o servire spectaculoasa se poate flamba bezeaua. Din pacate mi-a fost teama sa ma joc cu focul, mai ales ca il aveam pe cel mic pe la picioarele mele, intreband cand e gata prajitura...


Desi este putin mai migaloasa, recomand cu caldura aceasta reteta. Este extrem de aromata si cremoasa, perfecta pentru zilele mohorate de toamna-iarna.