contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciulama De Ghebe Cu Pui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cumva, am reusit performanta sa nu fac niciodata pana acum ciulama. I was a ciulama-virgin, if you will. Partial, din cauza ca nu prea ma inspira ciupercile de cultura; al doilea motiv e ca ciulamaua - impreuna cu ardeii umpluti si pilaful - era mai tot timpul pe masa cand eram mica (si ciulama din aia cu ciuperci din conserva, nu asa, oricum :p). mi-a luat mult timp sa o iert :))
Anyway, mama lui Alex s-a milostivit de mine, dupa ce m-a tot auzit oftand dupa ghebe, si mi-a facut cadou o punga plina. A urmat panica mare pe capul meu - ce sa fac cu asa trufanda? Initial planuiam o zacusca, dar din motive de timp scurt si pofta mare, am ajuns la omleta cu ghebe (un deliciu, parol!) si bunaciunea asta de ciulamaua:

Ingrediente:
- 1 ceapa
- 500g ghebe ( sau un mix de ciuperci ...saaau champignoane in lipsa de                                   altceva. Tot bun tre' sa iasa!)
- 8 bucati de pulpe superioare de pui
- 50g unt + 1 lingura
- 2 linguri faina integrala
- 1 cana apa
- 200 ml smantana
- marar si patrunjel

Intai si-ntai, se rumeneste puiul, sarat si piperat bine, intr-o lingura de unt. Dupa ce se aureste frumos, se pune deoparte pe o farfurie si toate sucurile (mniam!) ramase in cratita se strang intr-un bol.
Se topeste restul de unt si se caleste in el ceapa. Ai grija s-o presari cu sare ca s-o treaca toate apele si sa se inmoaie bine. Apoi adauga ghebele curatate si taiate in bucati si lasa-le sa se patrunda bine. Vor lasa apa intial, dar pana la urma apa se evapora si ele incep sa se rumeneasca frumos.
Asta-i momentul cand presari in cratita cele 2 linguri de faina, amesteci bine si apoi incepi sa adaugi intai zeama de pui cea delicioasa, si apoi apa (sau inca niste supa de pui, daca cumva ai norocul sa gasesti prin frigider), pana obtii un sos cremos.
Lasa-l sa dea cateva clocote (4-5 minute), apoi adauga smantana si verdeata, mai amesteca nitel, si gata!

Pot sa declar oficial ca, dupa ce-am gustat-o, am scos ciulamaua de pe lista neagra!
Ciulamaua e cam buna, lume! Cine-ar fi crezut?
Sa ne fie de bine!