Cite Ceva Despre Stridii-huitres-oysters+o Reteta
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
una din cele mai dese reclame pe strazile/autostrazile din jurul nostru este legata de aceste moluste bivalve :"vind stridii" pe dreapta,"vind stridii" si pe stinga...peste tot esti invitat la degustare.drumul e intesat de canale cu apa sarata in care molustele cresc si isi afineaza gustul.la citiva km de noi se afla bazinele de crestere a stridiilor marennes-oleron(cele mai mari din europa),care asigura 45% din productia de stridii a frantei.
asa se face ca am inceput sa ne informam despre ele si ale lor calitati nutritionale ,apoi ne-am propus sa consumam dintr-o sursa sigura.mde,fiecare cu spaimele lui legate de toxiinfectii alimentare...
nutritional, stridiile sint sarace in proteine si in lipide,putinele lipide continute sint insa cele omega 3 ,cardioprotectoare.in schimb sint insa foarte bogate in minerale,dupa cum urmeaza:
-zinc,responsabil de regenerarea celulara,
-fosfor,care intra in constitutia sistemului osos,
-cupru,cu rol in imunitate si mineralizarea osului,
-seleniu,antioxidant,
-mangan,intervine in metabolismul glucidelor si lipidelor,
-vitamina b12,ce intervine in metabolismul uman.
de consemnat ca ultima,se gaseste intr-o cantitate de 10 ori mai mare decit doza necesara zilnica in 100 grame de "carne" de stridie.
cum trebuie alese stridiile pentru consum?e simplu,trebuie sa fie vii,integre si inchise.daca sint cumva deschise ,apasate cu degetele ,trebuie sa redevina etanse.si trebuie sa aiba in ele apa de mare,asa se pot pastra macar 4-5 zile,la rece(localnicii le pastreaza macar dublul acestui timp).se tin pe un plan drept,sa nu curga apa din ele,nu se tin pe gheata pentru ca le distruge savoarea specifica.
numerotate de la 0-6 sau de la 0 -5,in functie de marime(cele cu numere mici sint,paradoxal,cele mai mari) si fel(plate sau adincite),stridiile se vind in duzini.la supermarket insa le gasim si la kg.se consuma crude,stropite cu lamiie,in compania unei felii de piine tartinata cu unt sarat.asta este varianta locala...exista si alte variante, care folosesc.de exemplu, esalota tocata si otet,ca sa nu mai vorbim de variantele gatite,cu fel de fel de ierburi(cimbru,cepsoara,patrunjel) la cuptor,vapori,grill.bineinteles ca gatirea implica timpi foarte scurti,altfel riscam sa ne hranim cu ceva de consistenta cauciucului.dar localnicii nu le consuma decit crude,a le gati suna a blasfemie deja...am vazut pe multi din ei mincindu-le pe loc,cind le culeg din mare,la reflux.caci inafara bazinelor de elevaj,mareea aduce mereu cu ea cautatele moluste.si da,am invatat si eu sa le culeg,sa le aleg,sa le pastrez si sa le gatesc,uneori.m-am pregatit mult psihic pentru impactul mental-gustativ al consumului de stridii raw si cind prietena noastra marie ne-a facut cadou vreo 2 duzini de stridii proaspat recoltate de tatal ei am trecut la degustare,am lasat oceanul sa se raspindeasca in mine-oh,da,asta a fost senzatia declansata de ele,ciudata si in acelasi timp superba, semn ca oceanul ma tine strins sub vraja-i neasemuita- dar am si gatit citeva,ca urmare avem si o reteta,simpla,simpla de tot si rapida !
numerotate de la 0-6 sau de la 0 -5,in functie de marime(cele cu numere mici sint,paradoxal,cele mai mari) si fel(plate sau adincite),stridiile se vind in duzini.la supermarket insa le gasim si la kg.se consuma crude,stropite cu lamiie,in compania unei felii de piine tartinata cu unt sarat.asta este varianta locala...exista si alte variante, care folosesc.de exemplu, esalota tocata si otet,ca sa nu mai vorbim de variantele gatite,cu fel de fel de ierburi(cimbru,cepsoara,patrunjel) la cuptor,vapori,grill.bineinteles ca gatirea implica timpi foarte scurti,altfel riscam sa ne hranim cu ceva de consistenta cauciucului.dar localnicii nu le consuma decit crude,a le gati suna a blasfemie deja...am vazut pe multi din ei mincindu-le pe loc,cind le culeg din mare,la reflux.caci inafara bazinelor de elevaj,mareea aduce mereu cu ea cautatele moluste.si da,am invatat si eu sa le culeg,sa le aleg,sa le pastrez si sa le gatesc,uneori.m-am pregatit mult psihic pentru impactul mental-gustativ al consumului de stridii raw si cind prietena noastra marie ne-a facut cadou vreo 2 duzini de stridii proaspat recoltate de tatal ei am trecut la degustare,am lasat oceanul sa se raspindeasca in mine-oh,da,asta a fost senzatia declansata de ele,ciudata si in acelasi timp superba, semn ca oceanul ma tine strins sub vraja-i neasemuita- dar am si gatit citeva,ca urmare avem si o reteta,simpla,simpla de tot si rapida !
ingrediente pentru 2 persoane:
1 duzina de stridii,
1 lamiie,
25 grame de unt,
1 lingurita ierburi de provence,
citeva fire de patrunjel,tocate grosier,
citeva fire de patrunjel,tocate grosier,
1 lingura de pesmet.
am asezat stridiile pe un pat de sare,cam de 1 deget grosime,pe fundul unui vas termorezistent iar pe fiecare stridie desfacuta si scursa de apa de mare ,clatita si iar scursa, am presarat ierburi de provence,pesmet ,patrunjel,apoi am depozitat cite o boaba de unt,dupa care am introdus vasul in cuptorul preincalzit la 180 grade,functia grill, fix 3 minute.dupa care le-am scos,le-am stropit cu zeama de lamiie si le-am servit.enjoy!