Cirnati De Casa Afumati
Sursa Cirnati de casa afumati
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O activitate foarte importanta in luna decembrie este cea a confectionarii cirnatilor si a afumarii lor prin metoda traditionala, in afumatoare.
Carnea am cumparat-o (spata si fleica ) si a fost tocata prin ciurul mare al masinii de tocat direct la macelarie asa ca am ajuns acasa cu carnea gata tocata, mare avantaj.
Am facut o supa de oase de vita care a reprezentat lichidul de adaugat in aluatul de cirnati.
Deci, aluatul de cirnati a fost clasic, fara adaugituri , asa a fost comanda : carne, supa de oase, piper, usturoi si boia de ardei, atit.
Cantitatile sint cam asa: la 1 kg de carne, trebuie 100 ml zeama de oase , 20 g de sare grunjoasa, neiodata , 1/2 lingurita de piper macinat, cam 1 maciulie de usturoi ( mai mica) .Totul este relativ pentru ca depinde de gustul fiecaruia, clar. Sarea,usturoiul tocat si piperul le-am amestecat su supa calduta si le-am strecurat si numai zeama rezultata am pus-o in aluat. Consistenta si gustul le depistezi incet, incet, prin framintarea zdravana a aluatului.
Am avut mate subtiri si mate groase, la alea subtiri a fost multa manopera dar rezultataul a fost spectaculos.
Pozele ii arata dupa primul fum, inca erau calduti.
Pentru fum sotul meu s-a ingrijit sa aiba lemn si rumegus de prun. Celor subtiri le-a fost suficient un fum, cei grosi au primit doua fumuri.
Au iesit grozav de gustosi, aspectuoasi si tentanti, a meritat efortul !