contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorbita "de Camping" Ca La Salaj

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ciorbita de pastai, reteta rapida facuta ca in Salaj
Exista bucurii in viata care raman neschimbate chiar daca timpul trece. Exista lucruri pe care doar atingandu-le, retraiesti cu aceeasi intensitate emotii care ti-au marcat fericitii ani ai copilariei. Sa le regasesti neatinse de trecerea timpului e ca si cum ai strabate drumul inapoi, la momentul in care copil fiind aveai dorinte simple: sa fii iubit si liber. Era indeajuns.
***
Ieri am ajuns intr-un loc drag al copilariei mele. N-am rude acolo, dar totusi face parte din inima mea ca si cand i-as apartine.
O vreme am abandonat acel loc, dezamagita de ruina, mizeria si hotia care ne-au umplut existentele de urat dupa 1989.
Am revenit cu inima indoita, temandu-ma sa nu fiu dezamagita inca o data, neindraznind sa sper in nimic bun. Si chiar daca n-am regasit bunastarea plina de veselie si de perspective din vremea comunismului, totusi am regasit un loc ingrijit, curat, in care poti sta si iti poti vindeca trupul, mintea, sufletul.
Strandul  Baile Boghis, Salaj

Boghis Bai e un loc ascus in inima Salajului. O zona colinara, unde dintr-un motiv misterios, soarele pare sa arda mai tare ca oriunde in Transilvania. Intr-un palc de plopi, si candva in apropierea unei vii minunate, Baile Boghis au revenit la decenta. Spun asta pentru ca, vreme de multi ani, in Baile Boghis daca intrai nu dadeai cu ochii decat de balarii, ruine, tristete ... o statiune-fantoma, furata  fara rusine de unguri si romani deopotriva. N-a putut fura nimeni insa apa care iese din pamant si pentru buni si pentru rai in mod egal, la +42 de grade Celsius prin trei foraje lasate mostenire de comunisti, pe vremea carora aceasta statiune era perla Salajului.  Si acum apa sulfuroasa, bicarbonatata, sodica si termala iese din pamant cu acelasi debit si la aceeasi temperatura.
Drumul intre Nusfalau si Boghis arata ca semanat cu bombe
explodate!
 Aceasta apa trateaza nu doar sistemul nervos periferic ci in mod deosebit afectiunile aparatului digestiv.
Din pacate insa, pentru a ajunge la Boghis, De indata ce ai parasit Zalaul, drumul incepe sa se strice, pentru ca pe ultimii cel putin 5 km de la Nusfalau incolo sa devina o provocare gen "slalom la gropi", motiv pentru care si numarul turistilor se reduce considerabil, multi preferand probabil sa se opreasca la "Broscaria" de la Simleul Silvaniei, un hotel nou deschis cu piscine si stranduri, botezat asa de turisti datorita mirosului apei, putin specific unei "broscarii", datorat continutului chimic al apei.  Din pacate, in acest weekend, din 4 bazine, la Broscarie functionau doar 2. Servicii de Romania!
Vechea alee cu vita-de-vie si trandafiri care strabatea
de la un capat la altul statiunea. Acum a ramas
doar o bucata mica din vechea alee, via "s-a topit",
trandafirii supravietuiesc cu greu in cateva tufe
care doar amintesc de gloria lor de odinioara.
Iata doar cateva preturi aferente Statiunii Boghis Bai:
  •  intrarea in statiune si la bazine - 9 lei
  • intrarea cu masina in interiorul statiunii - 5 lei
  • cazare/noapte la casuta: intre 70 si 160 lei
  • cazare/noapte la hotel: intre 80 si 120 lei
Preturi la mancare:
  • te cam pui la cura de abstinenta de mici pentru ca 1 bucata aici costa 3 lei!
  • in schimb o portie de mamaliguta cu ficat costa aprox. 7-8 lei
  • o ciorbita de perisoare 4 lei
  • ceafa sau pui la gratar - intre 7-9 lei
  • la tonete o placinta costa 3 lei, o cafea 2,5 lei iar o portie 

Ce-a fost si ce-a ramas!

Unul dintre cele trei hoteluri neterminate, "mostenite" de pe
vremea lui Ceausescu, cand Boghis Bai se pregatea sa
intre in circuitul statiunilor de rang national.
 Localnicii povesteau ca doctorul Puscas ar fi facut bani grei in vremea comunismului vanzand ceaiuri de plante facute cu apa din izvoarele de la Boghis, necunoscute pana atunci. Vindeca oamenii de hepatita, de ulcere, de tumori, iar bogatia lui l-ar fi aruncat in ghearele Securitatii si mai apoi in puscarie pentru "avere ilicita". Doctorul Puscas poate fi foarte bine o legenda locala, insa cert este ca in anii 1979, Boghis Bai era deja o mica statiune infloritoare, apartinand in prima instanta CAP-ului si trecuta ulterior vechiului "Sindicat muncitoresc". In anii '80 era atat de cautata si solicitata, incat administratia comunista a decis nu doar sa inmulteasca numarul de casute (in locul lor acum se poate vedea doar o pajiste goala), dar si sa construiasca inca 3 hoteluri noi-noute. Era un loc ce fremata de viata, de distractie. Era foamete prin Sindicat - adica in vechea cantina nu prea aveai ce manca, in schimb, in camping, localnicii iti aduceau la "usa cortului" fructe si legume proaspete, lactate facute in casa. 

Ruinele hotelurilor pe care "administratia Ceausescu" le-a lasat
gata construite, cu usi si geamuri, complet dodate pe interior.
Au fost vandalizate de locuitorii din preajma dupa 1989. Pe
acest loc, in anii '80 era plin de casute suprapopulate de
oameni din toata regiunea.
Copil fiind, ajungeam destul de repede in satul din apropiere, in Boghis, aflat la aproximativ 3 km de statiune. Si tin minte si acum, ciorba de pastai pe care o gustam in bucatariile localnicilor. Acum cand scriu, gustul mi se intoarce pe cerul gurii ca o sarbatoare de vara cu iz de mingi portocalii fugarite pe apa strandului, prin iarba statiunii sau pe drumul spre casele "bunicilor adoptivi" din satul ce delimita statiunea.
De dragul acelor vremuri, am refacut ciorba pe care o mancam cu nesat, facuta fie de localnici, fie de mama, in camping, pe o lampa cu benzina ce facea mancarea nemaipomenit de buna, iar pe "executant" si ale sale oale ii transforma in "negri mititei", bine afumati si cu perspective serioase de a sfarsi prin a se freca cu piatra ponce, doar-doar s-or albi la loc! Iar mama, facea ciorba dupa reteta bunicilor "de Salaj" spre bucuria copilului care eram!
Ciorba de pastai "de camping" ca la Salaj

Ingrediente:
1 kg de pastai proaspete de fasole "de unt" (cea cu pastai fine, galbene si foarte subtiri)
2 catei de usturoi, 2-3 rosii coapte
3 morcovi, 1 pastarnac
1 mar
1 ardei iute
frunze de leustean si patrunjel
iaurt proaspat de casa (sau iaurt gras)
Cum se face?
1. Cureti legumele, le speli bine si le toci cubulete mai mari; fasolea o rupi in bucati mai mari, sau o lasi chiar intreaga daca pastaia nu e prea mare, ori matura;
2. pui la fript cuburile de morcov, pastarnac, usturoiul si rosiilr curatate de pielite taiate cuburi si calesti in putin ulei dar nu mult timp;
3. pune la final si o lingura de faina si amestec-o putin (nu o praji!);
4. adauga supa de oase, sau apa si lasa la fiert, la foc domol;
5. cand morcovii s-au fiert de jumatate adauga marul curatat de cotor si coaja, taiat cubulete si fasolea si mai lasa sa clocoteasca pana cand se fierbe si fasolea;
Cum servesti?
- fa o omleta din 2 oua, bine condimentata si tai-o fasii apoi aseaza fasiile in supa;
- adauga o lingura de iaurt proaspat si verdeata proaspata tocata pe de-asupra si insotita de un ardei iute, aspru si de viteza datator!
Pofta buna!
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare