Ciorbita "de Camping" Ca La Salaj
articol scris de klausburger.blogspot blog klausburger.blogspot.com
Ciorbita de pastai, reteta rapida facuta ca in Salaj |
Exista bucurii in viata care raman neschimbate chiar daca timpul trece. Exista lucruri pe care doar atingandu-le, retraiesti cu aceeasi intensitate emotii care ti-au marcat fericitii ani ai copilariei. Sa le regasesti neatinse de trecerea timpului e ca si cum ai strabate drumul inapoi, la momentul in care copil fiind aveai dorinte simple: sa fii iubit si liber. Era indeajuns.
Ieri am ajuns intr-un loc drag al copilariei mele. N-am rude acolo, dar totusi face parte din inima mea ca si cand i-as apartine.
O vreme am abandonat acel loc, dezamagita de ruina, mizeria si hotia care ne-au umplut existentele de urat dupa 1989.
Am revenit cu inima indoita, temandu-ma sa nu fiu dezamagita inca o data, neindraznind sa sper in nimic bun. Si chiar daca n-am regasit bunastarea plina de veselie si de perspective din vremea comunismului, totusi am regasit un loc ingrijit, curat, in care poti sta si iti poti vindeca trupul, mintea, sufletul.
Strandul Baile Boghis, Salaj |
Boghis Bai e un loc ascus in inima Salajului. O zona colinara, unde dintr-un motiv misterios, soarele pare sa arda mai tare ca oriunde in Transilvania. Intr-un palc de plopi, si candva in apropierea unei vii minunate, Baile Boghis au revenit la decenta. Spun asta pentru ca, vreme de multi ani, in Baile Boghis daca intrai nu dadeai cu ochii decat de balarii, ruine, tristete ... o statiune-fantoma, furata fara rusine de unguri si romani deopotriva. N-a putut fura nimeni insa apa care iese din pamant si pentru buni si pentru rai in mod egal, la +42 de grade Celsius prin trei foraje lasate mostenire de comunisti, pe vremea carora aceasta statiune era perla Salajului. Si acum apa sulfuroasa, bicarbonatata, sodica si termala iese din pamant cu acelasi debit si la aceeasi temperatura.
Drumul intre Nusfalau si Boghis arata ca semanat cu bombe explodate! |
Aceasta apa trateaza nu doar sistemul nervos periferic ci in mod deosebit afectiunile aparatului digestiv.
Din pacate insa, pentru a ajunge la Boghis, De indata ce ai parasit Zalaul, drumul incepe sa se strice, pentru ca pe ultimii cel putin 5 km de la Nusfalau incolo sa devina o provocare gen "slalom la gropi", motiv pentru care si numarul turistilor se reduce considerabil, multi preferand probabil sa se opreasca la "Broscaria" de la Simleul Silvaniei, un hotel nou deschis cu piscine si stranduri, botezat asa de turisti datorita mirosului apei, putin specific unei "broscarii", datorat continutului chimic al apei. Din pacate, in acest weekend, din 4 bazine, la Broscarie functionau doar 2. Servicii de Romania!
Iata doar cateva preturi aferente Statiunii Boghis Bai:
- intrarea in statiune si la bazine - 9 lei
- intrarea cu masina in interiorul statiunii - 5 lei
- cazare/noapte la casuta: intre 70 si 160 lei
- cazare/noapte la hotel: intre 80 si 120 lei
- te cam pui la cura de abstinenta de mici pentru ca 1 bucata aici costa 3 lei!
- in schimb o portie de mamaliguta cu ficat costa aprox. 7-8 lei
- o ciorbita de perisoare 4 lei
- ceafa sau pui la gratar - intre 7-9 lei
- la tonete o placinta costa 3 lei, o cafea 2,5 lei iar o portie
Unul dintre cele trei hoteluri neterminate, "mostenite" de pe vremea lui Ceausescu, cand Boghis Bai se pregatea sa intre in circuitul statiunilor de rang national. |
Copil fiind, ajungeam destul de repede in satul din apropiere, in Boghis, aflat la aproximativ 3 km de statiune. Si tin minte si acum, ciorba de pastai pe care o gustam in bucatariile localnicilor. Acum cand scriu, gustul mi se intoarce pe cerul gurii ca o sarbatoare de vara cu iz de mingi portocalii fugarite pe apa strandului, prin iarba statiunii sau pe drumul spre casele "bunicilor adoptivi" din satul ce delimita statiunea.
De dragul acelor vremuri, am refacut ciorba pe care o mancam cu nesat, facuta fie de localnici, fie de mama, in camping, pe o lampa cu benzina ce facea mancarea nemaipomenit de buna, iar pe "executant" si ale sale oale ii transforma in "negri mititei", bine afumati si cu perspective serioase de a sfarsi prin a se freca cu piatra ponce, doar-doar s-or albi la loc! Iar mama, facea ciorba dupa reteta bunicilor "de Salaj" spre bucuria copilului care eram!
Ingrediente:
1 kg de pastai proaspete de fasole "de unt" (cea cu pastai fine, galbene si foarte subtiri)
2 catei de usturoi, 2-3 rosii coapte
3 morcovi, 1 pastarnac
1 mar
1 ardei iute
frunze de leustean si patrunjel
iaurt proaspat de casa (sau iaurt gras)
Cum se face?
1. Cureti legumele, le speli bine si le toci cubulete mai mari; fasolea o rupi in bucati mai mari, sau o lasi chiar intreaga daca pastaia nu e prea mare, ori matura;
2. pui la fript cuburile de morcov, pastarnac, usturoiul si rosiilr curatate de pielite taiate cuburi si calesti in putin ulei dar nu mult timp;
3. pune la final si o lingura de faina si amestec-o putin (nu o praji!);
4. adauga supa de oase, sau apa si lasa la fiert, la foc domol;
5. cand morcovii s-au fiert de jumatate adauga marul curatat de cotor si coaja, taiat cubulete si fasolea si mai lasa sa clocoteasca pana cand se fierbe si fasolea;
Cum servesti?
- fa o omleta din 2 oua, bine condimentata si tai-o fasii apoi aseaza fasiile in supa;
- adauga o lingura de iaurt proaspat si verdeata proaspata tocata pe de-asupra si insotita de un ardei iute, aspru si de viteza datator!
Author:Lacrima