Ciorba Taraneasca
Sursa Ciorba taraneasca
articol scris de thegreenfoot.blogspo blog thegreenfoot.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...asa cum o face mama. E cea mai buna ciorba, si nu spun asta doar pentru ca e preferata mea! Am mai mancat si alte ciorbe taranesti, dar... asa cum o face mama nu o face nimenea.
Ingrediente:
- 350 g gulas de vita
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 1/2 dintr-o telina cat pumnul de mare
- 6 rosii
- 1 gogosar
- 1 ardei capia
- 2 cartofi mai maricei
- un pumn de mazare congelata
- 2 frunze de dafin
- frunze de telina
- frunze de leustean
- 1 lingurita zahar
- sare, piper
- ulei
Incepi cu legumele, pe care le cureti si le speli bine. Apoi carnea, spalata si curatata de pielite, o tai in cubulete mici.
In oala de ciorba incingi putin ulei si pui carnea la prajit. Lasi pe foc aproximativ 5 minute amestecand din cand in cand. Scurgi carnea de zeama - o sa vezi ca o sa lase destul de multa zeama. In aceeasi oala (nu e nevoie sa o speli) incingi putin ulei, adaugi ceapa maruntita si carnea de vita. Imediat umpli oala pe 3 sferturi cu apa si o pui sa fiarba la foc mic.
Cand apa a dat in clocot adaugi telina taiata cubuletele, morcovul taiat rondele, frunzele de telina tocate marunt, foile de dafin, sare si piper dupa gust. Pui capacul si lasi sa fiarba la foc mic pentru o ora - o ora jumatate pana ce carnea este aproape facuta. Apoi adaugi rosiile decojite si taiate cubulete si lingurita de zahar si lasi pe foc inca vreo 15 minute.
Adaugi cartofii, ardeiul si gogosarul - totul taiat in cubulete - si pumnul de mazare. Atentie cu mazarea sa nu pui prea multa in ciorba si sa modifice gustul. Mazarea se pune doar pentru o pata de culoare in oceanul de rosu a ciorbei. Ciorba o mai tii pe foc inca vreo 20-30 minute pana ce toate ingredientele sunt fierte. In ultimele minute de fierbere controlezi ciorba de sare si piper si adaugi si frunzele de leustean. Inca 3-4 clocote si ciorba e gata.
La servire acreste ciorba cu otet si adauga neaparat putina smantana sau lapte.
Si un pont de la mine: nu ezita sa adaugi cate o lingurita de zahar in ciorbe sau tocanite, taie din aciditatea rosiilor si scoate in evidenta aromele mancarurilor tale.
In oala de ciorba incingi putin ulei si pui carnea la prajit. Lasi pe foc aproximativ 5 minute amestecand din cand in cand. Scurgi carnea de zeama - o sa vezi ca o sa lase destul de multa zeama. In aceeasi oala (nu e nevoie sa o speli) incingi putin ulei, adaugi ceapa maruntita si carnea de vita. Imediat umpli oala pe 3 sferturi cu apa si o pui sa fiarba la foc mic.
Cand apa a dat in clocot adaugi telina taiata cubuletele, morcovul taiat rondele, frunzele de telina tocate marunt, foile de dafin, sare si piper dupa gust. Pui capacul si lasi sa fiarba la foc mic pentru o ora - o ora jumatate pana ce carnea este aproape facuta. Apoi adaugi rosiile decojite si taiate cubulete si lingurita de zahar si lasi pe foc inca vreo 15 minute.
Adaugi cartofii, ardeiul si gogosarul - totul taiat in cubulete - si pumnul de mazare. Atentie cu mazarea sa nu pui prea multa in ciorba si sa modifice gustul. Mazarea se pune doar pentru o pata de culoare in oceanul de rosu a ciorbei. Ciorba o mai tii pe foc inca vreo 20-30 minute pana ce toate ingredientele sunt fierte. In ultimele minute de fierbere controlezi ciorba de sare si piper si adaugi si frunzele de leustean. Inca 3-4 clocote si ciorba e gata.
La servire acreste ciorba cu otet si adauga neaparat putina smantana sau lapte.
Si un pont de la mine: nu ezita sa adaugi cate o lingurita de zahar in ciorbe sau tocanite, taie din aciditatea rosiilor si scoate in evidenta aromele mancarurilor tale.