Ciorba Taraneasca De Stir
articol scris de truedelights blog
STIRUL sau AMARANTUS
Este o planta foarte bogata in vitamine (A,k, B1, B3,B5, B6,B17, C, E , acid folic) si minerale( calciu, fier,magneziu,potasiu,zinc,cumpru)
Aztecii priveau aceasta planta ca pe hrana imortalitatii,in cronici sanscrite este consemnata ca fiind regele nemuririi, iar grecii au numit-o amarantos- planta care nu moare.
Anticii au descoperit ca este mai hranitoare decat porumbul ,graul sau alte cereale.
De la stir putem consuma atat frunzele cat si semintele uscate sub diferite forme.
Semintele se pot consuma ca atare sau prajite avand un gust deosebit. Din seminte se obtine o faina foarte buna care nu contine gluten.
Din frunzele foarte tinere de stir putem prepara tocanite, ciorbe sau le putem prepara ca si pe spanac.
Asadar planta de stir sa stiti ca nu este numai pentru porci…
Cititi mai multe lucruri minunate despre planta de stir aici.
Azi vom prepara :
CIORBITA TARANEASCA DE STIR
INGREDIENTE:
- o mana -doua cu frunze de stir foarte tinere
- un morcov taiat rondele sau cuburi
- 2 fire de ceapa verde
- 2 fire usturoi verde
- o ceasca orez
- marar
- putin ulei
- patrunjel
- frunze de telina
- leustean
- sare, vegeta
- o cana corcoduse verzi
- o jumatate de cana cu prune verzi
Punem o oala cu 3 l de apa la fiert.
Cand apa da in clocot punem morcovul,
ceapa si usturoiul taiate marunt,
orezul spalat si lasam sa fiarba.
Corcodusele si prunele se spala si
se rup coditele apoi se pun separat sa
fiarba in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat
se opreste focul si se paseaza bine cu
o furculita.Strecuram zeama si o
folosim sa acrim ciorbica.
Cand a fiert orezul adaugam frunzele
de telina,putin leustean, putin marar,
patrunjel-toate tocate fin, uleiul si
stirul spalat bine in mai multe ape si
taiat marunt.
Lasam sa fiarba inca putin doar cat sa
se inmoaie stirul apoi acrim ciorba
cu zeama de corcoduse si saram
dupa gust. Mai dam un clocot si gata.
Se serveste rece cu marar verde deasupra si usturoi verde alaturi.