Ciorba De Verze Cu Tarhon
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De când am descoperit boiaua afumată, o încerc în diferite mâncăruri. De data asta am folosit-o la ciorba asta din 3 feluri de varză .E drept că am folosit-o într-o ciorbă de varză aici. Juri că-i o ciorbă făcută cu afumătură.Am fost zilele trecute în piață Obor și la etajul halei de legume sunt vreo 3 magazine cu mirodenii, aproape unul lângă altul.Toate aveau boia afumată, cu o culoare și un miros extraordinar, foarte asemănătoare ca gust și miros cu cea spaniolă.În rest nici o inginerie: o oală de 4-5 litri, legume și mirodenii.
INGREDIENTE:
-500 g varză de Bruxelles
-500 g varză albă tocată
-2 cești de varză tocată murată
-o ceapă tocată
-2 morcovi medii tocați
-o țelină mică tocată
-o lingură cu vârf de tarhon uscat (sau 2 linguri de tarhon verde tocat)
-250 ml zeamă de varză acră ( borș sau sucul de la o jumătate de lămâie)
-200 ml smântâna de gătit (lichidă)
-1/2 linguriță de boia afumată iute, sau o lingură de boia afumată dulce, sau combinate, după cum vă place
-pătrunjel verde tocat pentru servit
-tarhon verde tocat (opțional)
-sare, piper după gust
MOD DE PREPARARE:
1.Puneți într-o oală de 4 l apa cu toate legumele tocate, mai puțin varza de Bruxelles, la fiert. Când sunt treisferturi fierte, adăugați-le și pe ele (verzele de Bruxelles se fierb mai repede).
2.Când toate legumele sunt fierte adăugați zeama de varză, smântâna de gătit, tarhonul și boiaua afumată și mai fierbeți ușor 5 minute. La sfârșit potriviți gustul de sare și piper.
3.Serviți ciorba presărată cu pătrunjel verde și tarhon verde tocate alături eventual de o salată de ceapă roșie sau ardei iute.
Poftă bună!