Ciorba De Varza Acra Cu Spinare De Porc Afumata
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
....si cand o fi sa mor, satula de zama asta sa fiu :).
Intr-atat imi place.
Nu de azi de ieri, ci de cand ma stiu, ciorba asta reprezinta un soi de comoara a gustului pentru mine.
Mama o facea la fiecare pomana a porcului. Sigur, cu carne proaspata , neaparat cu rantas si obligatoriu se manca cu turta de malai.
Mi-a marcat copilaria si iernile.
Poate si de aceea iarna a ramas si acum pentru mine cel mai fascinant anotimp.
Anotimpul cu miros de varza si afumatura printre multitudinea de alte , fascinante mirosuri.
Eu astazi m-am hazardat si i-am adaugat pe langa ceafa prospata si cateva oase de la sira spinarii, afumate numa cat sa fie bune de catre mama soacra.
I-am scos si rantasul, de mult nu-l mai adaug zamurilor mele, insa uneori parca ma apuca doru' de zamurile satioase ale mamei -cele facute de fiecare data cu rantas.
Insa chiar si asa, un picut mai limpede, zama mea de varza a iesit dumnezeiesc de buna.
Sa va arat cum am facut-o :
mai intai am pus ceafa taiata cubulete ( cca 500 g ) impreuna cu bucatile de spinare si o lingura de untura se se caleasca.
Dupa ce au sfarait un picut si au lasat apa, am acoperit oala si am lasat carnea sa se gatesca in suc propriu pana cand acesta s-a evaporat.
Am adaugat apoi o ceapa mare tocata, boia, cimbru , piper si marar verde...
le-am mai calit putin , apoi am adaugat apa si i-am dat foc sa clocoteasca.
Intre timp am tocat o capatana ( medie ) de varza murata, pe care am adaugat-o in oala cam la un sfert de ceas de cand a inceput zama sa clocoteasca.
Pentru un plus de savoare i-am adaugat zamutei mele un gogosar murat, taiat cubulete mici, precum si o lingura sanatoasa de pasta de gulyas.
Ca sa imbunatatesc un picut gustul am pus o lingura de concentrat de legume, piper( imi place mai iute ) , foaie de dafin si pentru contrast, deoarece varza a fost destul de acra, o lingura de zahar.
Sare n-am pus deloc...atat varza , cat si spinarea, au fost sarate.
Am lasat zama sa fiarba sub capac, la foc mic , o ora buna.
In acest timp m-am ocupat de turta de malai alaturi de care am adus-o la masa.
Reteta o gasiti accesand linkul :
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2011/02/turta-de-malai.html
Asta e portia mea :
Am savurat-o precum lupul din poveste :) ...pe nerasuflate .
Ma simt binecuvantata ca pot sa ma bucur de gustul inegalabil al ciorbei de varza cu afumatura. Unora li se poate parea banala, insa se pot considera saraci daca n-au apucat s-o guste macar o data .
Iar malaiul de langa- e aur pretios, credeti-ma :)
FITI BINECUVANTATI ! :)