Ciorba De Vacuta Si Oua In Smantana – Mi-am Facut Doua Pofte
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Ciorba de vacuta, vitel, vita, ohoo, cate am mai facut. Si apai cine nu a facut, dar imi ramasese intiparita in minte ciorba de pui de la Eforie, atat de bine echilibrata si aromata.
Bine, e de fapt supa, cam am nimerit aroma de cantina, dar dat fiind ca am pus si rosii, desi cam dulci, mi-am permis sa ii zic ciorba.
Cea de la local avea extrem de multe arome, taitei de casa si, culmea, cartofi. Ma rog, pentru unii culmea.
Eu am primit o plasa cu rosii crescute sub soarele Dobrogei, extraordinar de parfumate.
Trebuia facuta si mancare pentru Casi, aveam si niste oase de vita cu multa carne, de la Billa. Astea fiind datele problemei sa va zpun cum am facut.
Mai intai am fiert oasele cu o ceapa, bine de tot. Apoi am strans strelicii de pe zeama si i-am pus peste legume, am mai pus si sare si am inabusit. Legume: ceapa verde, telina, rosii, ardei gras, ardei iute, morcov.
O sa spuneti, cuum, rosia de la inceput? Blabla, ei bine, da, nici una din legume nu e de timp lung de fierbere, carnea era gata fiarta, merge foarte bine.
Zeama degresata si carnea l-eam impartit frateste, o parte peste legume (am mai completat cu apa), o parte peste morcovi si orez, pentru potaie.
Am pus si cartofii, cand au fost aproape fierti, am adaugat taiteii (din cei cu ou, proaspeti) si dupa cateva minute, leustean, am stins focul si am pus capac.
Ardeiul iute a fost foarte iute, dar puteam sa pun doi, ca sigur mai trag pastele si cartofii din piscatoarea aroma, dar nu e nimic, se poate completa in farfurie. In rest, n-am nimic de reprosat, nu ii mai trebuie absolut nimic si aduce cu ideea aia din carcuima, ba chiar jumatatea mea cea buna cica e mai gustoasa.
Inca o chestie, fiecare are o aroma care ii aminteste de vara, salate, fructe de mare, fructe, nu stiu. Mie intotdeauna, cand am rosii bune, vara = oua (scrob sau omleta) cu rosii. Eventual si cu cartofi prajiti. Pentru ca asa erau multe dimineti pornite fie la mare, fie la munte si in sezon rosiile erau intotdeauna gustoase, asta fu pohta, asta am facut la micul dejun, oua (cu smantana si unt) cu rosii bune dobrogene.
hard roc aleluia