Ciorba De Rosii Cu Crutoane
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa atatea mancaruri cu carne si o multime de dulciuri care mai de care mai bogate in calorii ma gandesc ca nu ar fi rau sa ne spalam putin pacatele cu o ciorbita usoara de rosii, pentru ca tot sunt de sezon si se gasesc peste tot.
Ingrediente:
- 500 g rosii coapte bine,
-o ceapa,
-un cartof,
-un morcov,
-o radacina de telina,
-o radacina de patrujel,
-un ardei gras rosu,
-cimbru verde sau uscat,
-leustean,
-2 linguri de ulei,
-sare dupa gust,
Preparare:
Intr-un vas punem la fiert cca. 3 l de apa.Zarzavaturile se spala si se curata. Cand a inceput sa fiarba se adauga ceapa tocata marunt si cartoful taiat in cuburi cam de 1cm. Acesta este cartoful meu de rezistenta pe care, chiar daca nu e specificat in reteta il adaug, tocat marunt, asa incat prin fierbere sa se dizolve aproape complet. E nelipsit la ciorbele mele de zarzavaturi, deoarece am impresia ca le face mai consistente.
Dupa ce am fiert bine ceapa si cartoful, adaugam celelalte zarzavaturi tocate si ele marunt si lasam sa fiarba la foc mic.
Rosiile le spalam si le taiem in jumatati. Fiecare jumatate o dam pe razatoarea mare pana ramane doar coaja. Le punem apaoi la foc cu cele doua linguri de ulei, intr-un vas separat, pana ce seaca putin zeama.
Dupa ce au fiert se adauga in oala, la restul zarzavaturilor, se potriveste de sare, se pune cimbrul si se mai lasa sa fiarba cateva clocote, dupa care este gata. Se pot adauga si paste pentru a o face mai consistenta.Cea mai aromata ciorbita iese cu leustean proaspat pus dupa ce am inchis focul.
Ciorba aceasta este o ciorba banala dar care mie imi place foarte mult vara, atat rece cat si calduta, alaturi de aceste crutoane parfumate care fac jumatate din treaba.
Crutoanele le-am facut din paine neagra presarata cu cimbru (sau oregano) si busuioc, stropite cu ulei de masline si date la cuptor pana se rumenesc bine.