contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Perisoare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


  DSCF2744

Mi-era pofta de o ciorbita de perisoare, asa ca am hotarat sa o prepar pentru ziua  de proteine a dietei, am folosit reteta doamnei Comsa, cu ceva adaugiri personale, a iesit foarte gustoasa, testul suprem a fost trecut cand iubi (mofturosul familiei) a zis: “E foarte buna” – echivalentul Oscar al mancarii in familia noastra :))).

Ingrediente:

  • 1/2 kg carne tocata ( poate fi jumatate vaca, jumatate porc, au am folosit doar porc)
  • moare de varza sau bors
  • 6 – 8 cepe
  • un ou
  • o lingura orez
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1/4 telina
  • patrunjel frunze
  • tarhon – frunze proaspete sau murate
  • piper, sare, faina
“Ferbem 1 1/2 kgr. zeama de varza si 1/2 kgr. apa, cu 2 –3 cepe taiate marunt si patrunjel verde tocat.” In primul rand, mi s-au parut cam putine legume, asa ca am spalat,  taiat marunt si adaugat in oala, de la sine putere,  2  morcovi, 2 – 3 cepe, 1 pastarnac, telina, frunzele de patrunjel nu le-am tocat marunt ci le-am legat bine cu o ata si le-am lasat intregi in oala. Moare de varza am   avut mai putina decat in reteta, 1 litru, la care am adaugat inca doi litri de apa. Toate acestea le punem la fiert in oala acoperita, la foc mic.
“Pana ferbe, tocam marunt 1/4 kgr. carne de vaca, cu tot atata carne de porc, adaugandu-i piper pisat, putina sare, un ou, o lingura orez si 4 cepe mari  prajite in untura, toate bine mestecate. Din aceasta compositie formam intre maini, cu faina, gogoloase ca nucile de mari, pe cari le in zeama de varza sa fearba; dupa ce sunt ferte, servite. ” Ca bine le zice. Dupa sfaturile soacrei, daca fierbi perisoarele in zeama care contine  moare de varza, acestea nu se vor mai faramita. De la mama stiam ca putem preveni destramarea gogoaselor de carne  dupa ce le-am dat forma trecandu-le prin faina, ungandu-le la final cu o pelicula subtire de ulei alimentar. Am pus la lucru ambele trucuri, probabil ca ambele au functionat, galustele mele au iesit victorioase si intacte la final.
Cand ciorba e aproape gata, verificam gustand daca mai e nevoie de sare, piper, otet, am luat niste tarhon marinat ( o jumatate de pumn), l-am scurs si l-am maruntit, adaugandu-l ca nota finala in zeama delicioasa. Ultimul cuvant il las doamnei Comsa: “Aceasta ciorba se poate face si cu bors.” Da, retinem si asta. Pofta buna!:))


Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com