contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Oase De Porc

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Putem vorbi la timpul trecut de vara, cu caldurile ei.
Nu mai avem motive sa cautam scuze pentru a fugi de linga plita aragazului.
Ba chiar, un usor curent de aer rece ne-a zgribulit sensibil zilele acestea.
Cum recomandarea este ca in astfel de zile sa consumam o supa calda sau o ciorba acrisoara, ca sa preintimpinam disconfortul unei raceli premature, m-am conformat gatind o ciorba de oase de porc.

Aparent pregatirea ciorbelor nu ridica probleme insa exista citeva reguli ce trebuie respectate pentru a pregati o ciorba sanatoasa si gustoasa.
Pe linga faptul ca ne hidrateaza, supele si ciorbele ne ofera si un supliment important de vitamine si minerale.
Pentru asta este indicat sa includem in supe cit mai multe legume de sezon cu condiţia ca, atunci cind le preparam, sa nu le fierbem prea tare, pentru a pastra cit mai mult din vitamine si din minerale in stare activa si biodisponibila.
Daca mai adaugam si ceva oase cu carnita acestor supe sau ciorbe, o sursa complexa si variata de nutrienti, obtinem un preparat hranitor si consistent. Oasele contin minerale care sunt incastrate in proteine. Contin, de asemenea, grasimi. Cantitatea de grasimi din oasele de porc este foarte ridicata – grasime formata din acizi esentiali. Pe langa grasimi, oasele contin si vitamine solubile. Partea centrala a celor mai multe oase contine maduva, un amestec cu nivel nutritional ridicat, format din elemente care alcatuiesc sangele, inclusiv fier. Oasele furnizeaza antioxidanti naturali, factori anti-imbatranire incluzand enzime. metionina (aminoacid sulfurat indispensabil vieții necesar pentru buna functionare a celulei ficatului) si majoritatea vitaminelor din complexul B.
Adaugati o portie de orez bogat in carbohidrati, nu are colesterol, reprezentand o sursa buna de energie pentru organism si ajutind la buna functionare a creierului.
O ciorba nu poate fi reusita fara bors. Borsul natural este un ingredient valoros, de tip probiotic (cum sunt iaurtul, kefirul, sana), bogat in minerale, in vitamine si in acid lactic, precum si in microorganisme probiotice necesare bunei funcţionari a sistemului gastrointestinal si a celui imunitar. De aceea, borsul nu va fi supus temperaturilor ridicate, pentru a nu se inactiva principiile bologic active si microflora probiotica, fiind adaugat la sfirsitul prepararii.
Se recomanda utilizarea cu moderatie a smintinei, cunoscut fiind faptul ca aceasta creste densitatea energetica a supelor si ciorbelor.

Lasind deoparte teoria, ciorba mea a iesit delicioasa.
Si cu tot riscul cresterii densitatii calorice, i-am adaugat si smintina.
Insa, am servit-o cu ardei iute, ceea ce a accelerat digestia.




1 kg de oase de porc cu carnita se pun la fiert intr-un vas cu 1 1/2 l apa, avind grija sa indepartam spuma de cite ori apare la suprafata apei.

Pregatesc apoi legumele:
- 2 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 1/4 de telina
- 2 cepe
- 4 cartofi
- frunze de telina

Se curata, morcovii, patrunjelul, telina, cartofii,  se spala, se taie in bucati mari, punindu-se impreuna cu ceapa intreaga si frunzele de telina la fiert, in vasul in care fierbe carnea, acoperind cu un capac.
Cind legumele si carnea se inteapa usor cu furculita, semn ca sint fierte, se scot din zeama in care au fiert, mai putin cartofii, lasindu-se sa se raceasca.

Se taie marunt morcovii, patrunjelul si telina, rasturnindu-se inapoi in oala cu zeama. Se curata carnea de pe oase, indepartindu-se grasimea excesiva si zgirciurile, adaugindu-se legumelor din vas. 
Procedez astfel pentru ca imi place ca ciorba sa ramina limpede.
Potrivesc de sare, adaugind o priza dupa gust.

Spal o ceasca de orez dupa care il rastorn in oala, lasind sa fiarba totul la foc potrivit pina ce orezul este fiert "al dente" (pe jumatate fiert). Va trage restul de lichid pina ce bobul va fi moale fara sa dea aspectul fainos ciorbei.

Adaug si doua linguri de pulpa de rosii, lasind sa mai clocoteasca ciorba inca 5 minute.


Acum adaug 3/4 l bors de tarite lasind vasul pe foc pentru alte 10 minute, pret de citeva clocote acrisoare.
Curat citeva fire de patrunjel verde si leustean, le spal si le toc marunt.
Opresc vilvataia focului, adaug verdeata si acopar repede cu capacul, lasind ca aromele sa patrunda zeama aburinda.
Nu sint mare fan al ciorbelor insa, asa o bunatate de zeama nu te poate lasa indiferent. De sub capac razbat apetisant aburi cu mireasma de leustean, gidilind narile si stirnind apetitul. Nu pot lipsi smintina si ardeiul iute, altfel masa nu va fi completa.