Ciorba De Loboda
articol scris de retetelebunicii blog retetelebunicii.ro
Ieri dupa-amiaza, cand am trecut prin piata, am zarit o batranica avand loboda de vanzare. Mi-a plouat in gura instantaneu, numai gandindu-ma la ce gust are o ciorba de loboda. Asa ca am cumparat cele trebuincioase si am pornit la atac
Ingrediente
- 5 legaturi de loboda
- 2 morcovi
- o ceapa
- un ardei gras
- 3-4 linguri de ulei
- 2 oua
- 200 ml de iaurt (sau chefir, smantana)
- 1,5 l de apa
- sare, piper (dupa gust)
- o legatura de leustean
- (optional: zeama de lamaie sau otet, atunci cand mancati, dupa gust)
Mod de preparare
Spalam bine fiecare frunza de loboda in parte si, in cazul in care folosim loboda rosie, o lasam cateva minute in apa rece (pentru ca loboda sa-si mai lase din culoare). Dupa aceea scoatem loboda din apa si o tocam cat sa nu fie prea mare.
Punem la incins cateva linguri de ulei si adaugam ceapa tocata marunt, ardeiul gras taiat in cubulete mici si morcovul dat pe razatoare. Le lasam la calit cateva minute, apoi adaugam loboda. Amestecam bine, dupa care turnam apa si saram + piperam ciorba de loboda (aici pune fiecare dupa cum ii place).
Lasam ciorba de loboda la fiert pentru aproximativ 20 de minute la foc mediu. Trebuie sa avem grija ca si morcovul, ceapa si ardeiul gras sa fie suficient de fierte, deoarece loboda fierbe foarte repede.
Spargem oul intr-un vas si turnam cei 200 ml de iaurt. Amestecam foarte bine, apoi adaugam treptat zeama din ciorba de loboda pana cand amestecul de ou si iaurt ajunge la temperatura ciorbei. Pentru a nu se coagula oul, in tot acest timp, nu uitam sa amestecam. Atunci cand ciorba de loboda este gata, oprim focul si adaugam compozitia de iaurt si ou. La final tocam marunt legatura de leustean si o amestecam in ciorba de loboda.
PS: n-am prea multe imagini deoarece imi era atat de pofta si am facut asa de repede ciorba, incat n-am mai apucat sa fac poze