Ciorba De Ied
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Anul acesta am avut iarasi un ied de la Ferma Caprele Irinucai, si am vrut sa incerc sa prepar o Ciorba de ied. Nu prea aveam idee despre cum va iesi, si nici cum se face, insa am primit indicatii de la fete pe facebook, si din cartea de bucate semnata Silvia Jurcovan. Asa ca trebuie sa multumesc Cristinei si Marianei, pt ca mi-au dat super indrumari si mai ales, mi-au dat increderea ca voi reusi sa am pe masa de Pasti o ciorba de ied adevarata. Si, sincer, a iesit o ciorba de ied minunata, dementiala, a laudat-o pana si soacra-mea (care este super mofturoasa si mai nimic nu ii place ) Deci, o ciorba de ied minunata, care a durat cam mult pana a fost gata, insa a meritat asteptarea. Spun ca a durat mult pentru ca am fiert totul la foc foarte mic, mocnit si la final am pus o mana serioasa de hasmatuchi (multumesc Monica) si o mana serioasa de leustean. Si de acrit o puteti acri cu bors (asa cum am facut eu) sau cu zeama de lamaie sau otet.
Ingrediente pentru reteta de Ciorba de ied
- cap si gat de ied, dar puteti folosi si coaste
- 2 morcovi
- 1 patrunjel radacina
- 1 telina mica
- 1 ardei gras rosu
- 1 ceapa mare
- 2 linguri orez
- 2 legaturi de leustean
- 1 legatura de hasmatuchi (optional)
- 300 ml smantana
- 2 galbenusuri
- bors pt acrit sau zeama de lamaie sau otet
- sare
Mod de preparare pentru reteta de Ciorba de ied
Deci, ca sa fim intelesi inca de la inceput, eu va spun exact cum am facut eu ciorba de ied si cum am gasit reteta in cartea de bucate a Silviei Jurcovan, si apoi cautand pe net, pe la fetele despre care eu stiu ca ele chiar gatesc si gatesc bine ceea ce posteaza si pe blogul lor. Zic asta, asa ca sa nu aud comentarii “inspirate” ) Bun, daca am lamurit asta, apai sa va zic exact ce si cum sa faceti si daca urmati pasii nu aveti cum da gres.
Mai intai spalati carnea de ied si taiati gatul de ied in 2-3 bucati porivite. Pregatiti capul, in sensul ca il spalati foarte bine, in multe jeturi de apa, deschideti gurita (a iedului, mai!) si spalati sub jet puternic de apa, scoateti ochisorii )… treburi din astea “nice”.
Puneti capul si bucatile de gat de ied la fiert in apa rece. Spumuighiniti des si lasati sa dea in 2-3 clocote. Scoateti carnea si aruncati apa. Spalati carnea de ied si puneti la fiert in alta apa rece curata si un strop de sare. Lasati la fiert 30 minute. Apoi scoateti carnea pe un fund de lemn si lasati-o sa se racoreasca putin. Pastrati supa, adica apa in care a fiert. O veti folosi pentru a prepara ciorba. Scoateti carnea de pe oase.
In timpul asta pregatiti toate legumele: le spalati, curatati, spalati si taiati in rondele sau bucati mici, potrivite. Tocati ceapa marunt. Intr-o oala incapatoare puneti 3 linguri de ulei si caliti usor ceapa, pana ce devine aurie. Adaugati legumele tocate si stingeti totul cu apa in care a fiert carnea de ied. O strecurati in timp ce o turnati, printr-o strecuratoare deasa! Adaugati si carnea si puneti capacul, tras pe-o parte si lasati la foc molcom pana ce legumele sunt fierte. Adaugati orezul si amestecati de cateva ori in oala pentru ca acesta sa nu se duca la fund si sa nu se lipeasca. Lasati la fiert maxim 20 minute, la foc incetisor. Acriti cu bors de putina sau cu zeama de lamaie sau otet, cu ce acriti voi de regula ciorbele. Eu folosesc bors de putina pentru ca asa e pe la noi prin partile astea si asa am si in casa. Potriviti de sare, dupa gust.
Intr-un castronel bateti cu furculita galbenusurile cu smantana si turnati incetisor cate un polonic de zeama din ciorba clocotita. Bateti si adaugati 2-3 polonice de ciorba de ied, pana ce se infirbanta si compozitia din castronel. Turnati amestecul in oala cu ciorba de ied. Presarati apoi leustean si hasmatuchi tocat. Amestecati usor si gata!
Seriviti ciorba calda cu paine integrala si ardei iute.
Pofta buna la ciorba de ied!
Acest articol Ciorba de ied apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.