Ciorba De Fasole
articol scris de truedelights blog
“Ciorba este pentru romani ce e branza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani si femeia gonflabila pentru flota italiana… Poti sa-i dai orice mioriticului: pana nu inmoaie lingura in zeama lui fierbinte ,groasa si acra, nu simte ca traieste. Sevele vietii romanesti trec prin ciorba? De ce nu? “ (Radu Anton Roman)
INGREDIENTE:
500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 pastarnac, o bucata telina, 1 ceapa, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 2-3 linguri bulion, sare, piper macinat ,piper boabe, cimbru, boia dulce, carne de porc afumata – daca nu e post
PREPARARE:
Se pune fasolea in multa apa sa se umfle si sa se inmoaie.
Se pun la fiert fasolea si cateva boabe de piper, in apa rece. Se lasa sa fiarba o ora si se schimba apa . Se adauga acum ceapa ,telina, rosiile, morcovul ,pastarnacul si ardeii grasi -toate tocate marunt. Tot acum se adauga si carnea de porc (-daca se foloseste-), fiarta mai intai pe jumatate separat si taiata in bucati mici.
Daca zeama se mai fierbe inca o ora ” toata chestia devine un miracol” Se adauga bulion, sare, piper si cimbru dupa gust . Se mai fierbe 10-12 minute si gata! ” ninge cu patrunjel ,imbracand in straie de primavara zana buna a noptilor de iarna, care numai cu paine de tara si ceapa stropita cu otet de mere , isi arata superbele puteri.”