Ciorba De Fasole
Sursa Ciorba de fasole
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Si bineinteles daca mi-a placu si i-am laudat-o am induplecat-o sa-mi spuna si secretele pe care evident ca le-am verificat si mi s-au adeverit. Acum lucrurile mi se par logice si normale si reteta aceasta o fac de fiecare data fie ca ciorba este simpla sau cu adaosuri de carne, fie ca fasolea este noua sau veche...
Ingrediente(pentru cca 4 portii):
-250 g fasole boabe,
-o ceapa mare,
-un morcov mare,
-o telina mica,
-un pastarnac mic,
-un ardei gras rosu,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-o lingura pasta de rosii(optional),
-un praf de cimbru uscat,
-sare,
-3 linguri ulei,
-leustean verde,
Preparare:
Spalati boabele de fasole si puneti-le la fiert in apa putina pana ce coaja incepe sa se increteasca. In acest moment schimbati apa cu una curata si puneti din nou la fiert in apa cu sare. Daca fasolea este veche o puteti pune de seara la inmuiat astfel incat sa scurtati procesul de fierbere...Pe tot parcursul fierberii tineti la foc mic un vas cu apa calda cu care sa completati oala in care fierbe fasolea.
Cand boabele au inceput sa se inmoaie(cca o ora) adaugati ceapa tocata si radacinile adica pastarnacul in felii mari si telina data pe razatoarea mare.
Fasolea este bine sa fiarba la foc mic, timp indelungat ,cu vasul acoperit. Dupa ce am pus radacinile si ceapa mai las sa fiarba la foc mic vreo 30-40 min dupa care daca fasolea este bine fiarta, astfel incat boabele au inceput sa se sparga adaugati ardeiul tocat marunt, si boiaua de ardei. Dupa alte vreo 15 min puteti adauga si morcovul care nu trebuie sa fiarba foarte mult. Pentru cei ce doresc se poate aduga o lingura pasta de rosii, nu rosii in bulion, nu suc de rosii pentru ca schimba gustul ciorbitei care vireaza spre ciorba de rosii si nu de fasole. Pasta de rosii este oarecum mai blanda sa zic asa si nu intervine foarte tare asupra gustului.
Ardeiul rosu, boiaua si morcovul ar trebui sa fie suficiente pentru culoarea ciorbei dar cum va spuneam o lingura de pasta de rosii, dulce si consistenta va fi de ajuns.
Spre sfarsitul fierberii adaugati cimbru uscat, potriviti de sare si puneti 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui si ciorba va fi gata dupa cateva clocote. Se inchide focul si se drege cu leustean proaspat care ii da o aroma deosebita.
Ciorba de fasole facuta dupa aceasta reteta o sa va placa cu siguranta deoarece ardeiul, boiaua si leusteanul ii dau o savoare minunata...