Ciorba De Fasole Cu Ciolan
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am pregatit aceasta ciorba in urma cu cateva luni, dar abia acum mi-am amintit de ea si m-am gandit s-o postez. Mi se pare o mancare de iarna, care nu prea merge cand avem atatea verdeturi si legume proaspete, dar poate unii cititori ai blogului si-ar dori sa vada o reteta mai consistenta, ca in ultima vreme am dat-o pe chestii tot mai light :)) Ciolanul pe care l-am folosit l-am luat din Kaufland si era prefiert, asa ca prepararea a mers relativ usor.
Pentru vreo 8-10 portii de ciorba avem nevoie de:
- 1 ciolan afumat prefiert (cam 1,2-1,5kg)
- 700 g fasole boabe
- 2-3 cepe potrivite
- 3-4 morcovi
- 1 telina potrivita (sau o jumtate dintr-o telina mare)
- 1 ardei capia
- 1 cutie rosii in suc (400g)
- 3-4 frunze dafin
- tarhon in otet
- sare, piper
Fasolea am clatit-o si am pus-o intr-o oala mare cu apa rece, cat sa o acopere si sa mai ramana cam o palma de apa deasupra. Lasam fasolea in aceasta apa de seara pana dimineata. Apoi scurgem fasolea, punem din nou apa (3-4 litri) cat sa o acopere bine, o punem la foc si-o lasam sa fiarba vreo jumatate de ora.
Aruncam aceasta apa, punem alta si lasam fasolea inca jumatate de ora sa fiarba.
Cat timp fierbe fasolea, tocam ceapa, morcovii, telina si ardeiul capia, mare noroc cu tocatorulca am scapat imediat :) Ciolanul il taiem fasii sau bucatele, ca sa-l avem pregatit la momenul potrivit :)
Dupa ce fasolea a fiert in a 2a apa, o scurgem, o punem intr-o oala cu legumele si turnam cam 4 litri de apa fierbinte peste, sa inceapa sa fiarba imediat. Adaugam frunzele de dafin, un praf de sare si putin piper.
Fierbem ciorba pana cand sunt patrunse toate legumele, dupa care adaugam rosiile tocate marunt, ciolanul taiat fasii si tarhonul tocat marunt. Mai fierbem 10 - 15 minute, potrivim de sare si scoatem foile de dafin.
Servim ciorba cu ceapa rosie si consideram ca 100 de grame au aproximativ 200 calorii.