Ciorba De Burta
Sursa CIORBA DE BURTA
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ciorba de burta este de regula o ciorba de sarbatoare sau mai bine zis, destul de rar facuta.
O fac in 2 etape : prima etapa o constituie fiertul zarzavatului ( morcov, patrunjel, ceapa si cartofi) impreuna cu un os de vita .Se pune sare si piper la fiert, ca sa fie gustoase legumele pe care le folosesc ulterior la o salata boeuf.
Dupa ce au fiert, incepe a doua etapa , astfel incit le strecor si in zeama ramasa pun la fiert burta (este prefiarta, taiata in bucatele ). Cind este fiarta,pun in oala otet , zeama de lamiie si ardei iute dupa gust si incep dresul ciorbei: intr- o oala bat bine 3 galbenusuri impreuna cu 300 g smintina , o jumatate de pahar de apa rece, usturoi tocat si maruntit fin, fin si incep, cu polonicul , sa pun incet ciorba clocotita peste dresura, pina ajunge sa fie toata clocotita si apoi rastorn totul inapoi in oala. Asa nu se va taia dresura si ciorba va avea un aspect cremos. Separat, am ras un morcov si l-am incins intr-o tigaita, impreuna cu 2 linguri de ulei pina ce uleiul se coloreaza. Peste morcov se pune un polonic de ciorba fierbinte , ca sa se dilueze si apoi se strecoara zeama in ciorba. Va avea o culoare aurie, splendida.
Se da jos de pe foc si se aromeaza cu leustean verde tocat, se acopera si se lasa asa 15 minute, ca sa ia gustul leusteanului. La noi in casa despre leustean se spune ca este buruiana care miroase a ciorba de burta si este foarte, foarte folosit.