Ciorba De Burta
articol scris de camelia.blog.gustos. blog camelia.blog.gustos.ro
un os mare de vaca (l-am taiat in doua)
2 kg burta prefiarta
1 ceapa 2 morcovi
2 galbenusuri
700 g de smantana
2 capatani de usturoi
otet dupa gust (nu prea mult ca isi pune fiecare dupa aceea in farfurie)
2 lingurite de Secretul gustului
Am pus in oala de presiune de 8 litri osul taiat in doua impreuna cu ceapa si morcovii.
Am fiert 1 ora si 45 de minute,
dupa care am scos morcovii, ceapa si osul si am strecurat zeama din oala. Am pus inapoi in oala zeama de la osul fiert si am adunat cu lingura grasimea de la suprafata. Am pus cele 2 kg de burta asa inghetate (rupte bucatele mai mici ca sa incapa in oala), am completat cu apa (sa fie cam 7 litri) si am adaugat sare.
Am fiert jumatate de ora. In acest timp roadeti osul ca este delicios. Dupa ce am stins focul am pus usturoiul zdrobit si otetul.
Am pus cele doua galbenusuri amestecate cu smantana (puse intr-un castron) pe care le-am batut si in care am pus 3 polonice de ciorba amestecand cu furculita bine ca sa se uniformizeze temperatura. Trebuie sa precizez ca am pus numai o parte din smantana.
Dupa ce s-a uniformizat temperatura am pus-o in ciorba amestecand continuu cu furculita (in ciorba).
In castron am mai pus o portie de smantana si am procedat la fel, apoi si cu ceea ce a mai ramas din smantana la fel. Se procedeaza asa deoarece daca smantana nu are o temperatura ridicata, se branzeste cand se pune in ciorba. Am pus si cele 2 lingurite de Secretul gustului.
Cand se serveste se pun alaturi mujdei de usturoi, otet si smantana, pentru a si-o drege fiecare dupa gustul sau.