Ciorba De Bob
articol scris de truedelights blog
Bobul este o planta foarte veche, aproape uitata….In Egipt s-au gasit seminte de bob chiar in mormintele faraonilor!
Se inrudeste cu fasolea, avand semintele mult mai mari .De la bob se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, si chiar si frunzele preparate sub diferite forme : salate,ciorbe, creme.
Bobul are un continut mare de proteine, vitamina C, B1, caroten.
Este folosit si in dietele pentru tratarea obezitatii.
Tulpina ,frunzele, florile,pastaile au actiune diuretica si sedativa.
Cititi mai multe despre bob si aici.
Azi vom gati cu bob o ciorbica delicioasa!
- 300-400g cu pastai de bob
- un morcov
- o ceapa
- un ardei gras
- marar
- patrunjel
- 4-5 linguri ulei
- o jumatate dovlecel
- 2 cartofi
- o bucata mica de telina
- putin pastarnac
- o cescuta orez
- 500 ml bors sau zeama de corcoduse- pentru acrit
- sare, vegeta
PREPARARE:
Spalam si curatam legumele.
Taiem cuburi : cartofii, dovlecelul,
morcovul,telina,pastarnacul,ardeiul gras,
iar ceapa si verdeata le tocam fin.
Pastaile de bob le spalam si le rupem
capetele( ca la pastaile de fasole)
apoi le taiem rondele mai mici.
De la pastaile mai batrane vom folosi
doar boabele din interior.
Punem 3 l de apa la fiert.
Cand aceasta da in clocot punem toate
legumele , orezul spalat, uleiul si
un praf de sare.
Bobul o sa-l punem cand morcovul
si orezul au fiert pe jumatate.
Mai lasam sa fiarba 15-20min.
si adaugam si borsul
(fiert si spumat separat ) sau zeama
de corcoduse(fierte in apa separat
si strecurate).
Punem si vegeta si potrivim gustul
de sare daca mai este nevoie.
Oprim focul si adaugam verdeata.
Servim ciorbica rece! cu ceapa alaturi.