Ciorba Cu Galuste Wonton
Sursa Ciorba cu galuste wonton
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
V-am mai povestit ca a inceput sa-mi placa sa gatesc ciorbe si sa le si mananc, pana la urma pofta vine
mancand nu-i asa?! :)) Ei bine, m-am gandit si m-am pregatit sufleteste pentru a incerca ceva asiatic, dar cu influente neaose. Zis si facut, am gatit, am aranjat masa si m-am prezentat in fata "juratilor" borsari cu inima cat un purice crezand ca am dat-o-n bara pe romaneste. :)) Ei bine, m-am inselat. Le-a placut atat de mult incat pe loc si-au programat al doilea rand de ciorba.
Aceste galuste se prepara de obicei cu un mix de carne de porc si creveti, si cu multe arome asiatice, insa eu le-am adaptat la ce se gaseste pe la noi. :)
Daca va intereseaza gasiti AICI o istorie a galustelor. :)
mancand nu-i asa?! :)) Ei bine, m-am gandit si m-am pregatit sufleteste pentru a incerca ceva asiatic, dar cu influente neaose. Zis si facut, am gatit, am aranjat masa si m-am prezentat in fata "juratilor" borsari cu inima cat un purice crezand ca am dat-o-n bara pe romaneste. :)) Ei bine, m-am inselat. Le-a placut atat de mult incat pe loc si-au programat al doilea rand de ciorba.
Aceste galuste se prepara de obicei cu un mix de carne de porc si creveti, si cu multe arome asiatice, insa eu le-am adaptat la ce se gaseste pe la noi. :)
Daca va intereseaza gasiti AICI o istorie a galustelor. :)
Ciorba:
- 4 l apa
- 1 morcov mare(150g curatat)
- 1 ceapa potrivita (70 g curatata)
- 150 g gogosar/ardei gras
- 1 foaie de dafin
- sare dupa gust
- 2 lg ulei de masline
- 600 ml bors umplut
- o bucata de ghimbir
Aluat galuste:
- 400 g faina de grau
- 150 ml apa rece
- 1 lgt sare grunjoasa
Umplutura galuste:
- 800 g carne slaba manzat (tocata)
- 1 ceapa potrivita (80g, dupa ce a fost curatata)
- 1 lgt rasa ghimbir pudra
- 1/4 lgt ienibahar pudra
- 1 lgt rasa sare grunjoasa\
- 2 lgt patrunjel uscat
- 3lgt ulei masline
Cum procedezi:
Morcovul curatat si spalat, taie-l rondele si pune-l impreuna cu ceapa (curatata si spalata) intreaga, cu ardeiul taiat in fasii mari si cu foaia de dafin in apa la fiert. Cat fierb legumele pregateste aluatul si umplutura. Nu uita sa scoti ceapa din supa dupa ce a fiert.
1. Pune faina intr-un vas, dizolva sarea in apa rece si toarna amestecul peste faina. Ivarte cu o lingura pana cand se absoarbe toata apa, apoi framanta-l manual pana cand obtii un aluat omogen. Daca este necesar mai adaugati apa, respectiv faina cat sa ajungeti la consistenta dorita. Lasati-l deoparte pana cand pregatiti umplutura.
2. Pentru umplutura pune intr-un vas carnea, condimentele, ceapa taiata marunt, uleiul si patrunjelul uscat si amesteca-le bine.
1. Ruleaza aluatul si taie-l in bucati egale (fiecare bucata cu greutatea de 20g), roteste fiecare bucata astfel incat sa obtii o biluta, apoi intinde fiecare bila atat cat iti permite.
2. Ia cate o lingura de umplutura, si pune-o in mijlocul foii de aluat apoi pliaza-i marginile. Procedeaza asa pana cand termini tot aluatul. Gasiti AICI un filmulet care arata 7 moduri de impachetare a galustelor.
2. Ia cate o lingura de umplutura, si pune-o in mijlocul foii de aluat apoi pliaza-i marginile. Procedeaza asa pana cand termini tot aluatul. Gasiti AICI un filmulet care arata 7 moduri de impachetare a galustelor.
3. Termini de facut toate galustele apoi le dai drumul usor in supa fierbinte, dupoa fiecare galusca adaugata invarti usor in supa ca sa nu se lipeasca de fundul vasului.
4. Lasi galustele la fiert 20 de minute, adaugi borsul (infierbantat separat) peste supa si mai lasi sa fiarba inca 15-20 minute.
5. Opresti focul, adaugi uleiul de masline si o bucata (cam cat degetul mare) de ghimbir proaspat.