contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciocolata De Casa - "batonul" Copilariei!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Va mai amintiti de "baton"? Nu-s eu moarta dupa ciocolata, dar "batonului" ii sunt fana cu state vechi, sa tot fie... niste zeci de ani, Doamne, cand trecura atatia?! Imi aduc aminte cum se vindea la cofetarii, il scoteau la vanzare pe tavi, portionat in dreptunghiuri care intotdeauna imi pareau prea mici, uneori era caldut, inca! Cereai de la "tanti" si primeai "batonul" infasurat intr-un patratel de hartie, si cat era bun!

Pentru ca eram fani declarati cu totii, "tovarasa" noastra invatatoare (Sola Maria o chema, oare ce-o mai fi cu dumneaei?) ne-a invatat, la "Cercul micilor gospodari" din clasa a patra, o reteta foarte simpla si foarte buna de ciocolata de casa. (Am, deci, experienta, nu gluma, fac "baton" de mai bine de treizeci de ani!) Aceeasi reteta o urmez de tot acest amar de vreme si nu am dat gres niciodata. Culmea e ca fiica mea, chiar daca are multe alte alternative, mai rafinate, ce se gasesc azi in comert, este si ea indragostita de "batonul" copilariei mele. Asa ca, deunazi, la ceas de seara, fata si-a exprimat pofta! Zis si facut:

Ingrediente:
450 de grame de zahar
150 ml de apa
1 plic de zahar vanilat
150 de grame de unt cu 80% grasime
500 de grame de lapte praf
50 de grame de cacao neagra (atat am folosit eu, dar merge pana la 100 de grame)
Preparare:
Am precizat deja ca actiunea se petrecea in toiul serii, asa ca o sa va rog sa imi iertati calitatea indoielnica a fotografiilor. Reteta e foarte simpla, ca pentru "pionieri" de clasa a patra, nu se pune problema sa dea cineva gres!
Zaharul, zaharul vanilat si apa se pun, intr-o craticioara, la fiert:

Daca exista vreun detaliu care conteaza pentru reusita acestei retete, acesta este: atentie mare cu siropul! Cu cat siropul va fi mai legat (ca pentru fondante, se ia o picatura intre aratator si degetul mare si daca atunci cand se despart degetele, se formeaza o "coarda", se intinde un fir subtire de la un deget la altul, inseamna ca siropul e suficient de legat), cu atat ciocolata va fi mai densa. Daca se opreste fierberea siropului undeva la consistenta dulcetii (picaturi care se leaga atunci cand sunt picurate intr-un pahar cu apa rece) ciocolata de casa va avea o consistenta mai umeda. In timp ce se face proba siropului, se ia vasul de pe foc.
Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul:

Se amesteca laptele praf si cacaua, intr-un vas incapator:

Se raceste siropul cu unt cat sa se poata lucra cu el (40-45 de grade Celsius) si se toarna peste laptele praf omogenizat cu cacaua. Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat. (Nu asteptati racirea completa a siropului, se va solidifica si nu veti mai putea framanta).

Masa de ciocolata bine framantata si calduta, inca, se pune intr-o tava si se niveleaza (se poate deasemenea modela sub forma de bile, aseza intre doua straturi de napolitana etc.):

Se lasa sa se raceasca (e suficient intr-o incapere mai racoroasa, nu e necesar in frigider) si se portioneaza dupa plac:

Se degusta cu incantare si placute aduceri aminte!
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu


Articol recomandat de http://feedproxy.google.com/~r/CuinaBanateana/~3/PGh28JYT7O4/ciocolata-de-casa-batonul-copilariei.html