Ciabatta
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Ciabatta este un tip de paine italiana care mie imi place foarte mult pentru ca este foarte pufoasa si are coaja usor crocanta. Sandwich-ul facut cu ciabatta se numeste panino.
Numele se pare vine de la forma alungita pe care o are, care pare-se ca seamana cu cea a unui papuc fara toc (in italiana ciabatta inseamna papuc, incaltaminte deschisa la spate).
Studiind modul de preparare, am aflat ca este foarte usor de facut daca ai rabdare cu ea, pentru ca dureaza cam 2 zile.
Ingrediente:
- 250 g + 400 g faina pentru paine
- 100 g gris
- 5 g + 20 g drojdie proaspata
- 150 ml + 300 ml apa la temperatura corpului
- 1/2 lingurita zahar brun
- 1 1/2 lingurita sare
- 5 + 1 linguri ulei de masline
- 1 albus de ou, batut
- amestec de ierburi aromatice (oregano, maghiran, busuioc sau altele)
- putin malai, pentru presarat in tava
In prima zi, seara fa maiaua. Dizolva 5 g de drojdie in putina apa (din cele 150g) si lasa sa stea 5 minute. Pune amestecul intr-un castron mare, adauga restul pana la 150 g de apa, adauga 250 g de faina si amesteca cu lingura pana ce toate se omogenizeaza, cam 5 minute. Acopera castronul cu folie de plastic alimentara si lasa la dospit intr-un loc caldut (de ex. in bucatarie, daca nu lasi geamul deschis) intre 12 si 24 de ore. In final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.
A doua zi amesteca 20 g drojdie cu putina apa calda (din cele300 ml) si lasa sa stea 5 min. Adauga restul de apa, zaharul,5 linguri de ulei, faina si grisul si amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Adauga sarea si mai amesteca 5 minute. Poti face toate acestea cu un robot, dar se fac foarte usor si manual.
Unge un castron mare cu ulei si pune in el coca. Acopera cu folie de plastic si lasa sa creasca 2 ore.
Dupa acest timp, coca trebuie sa-si fi triplat volumul. Unge tava de la aragaz cu 1 lingura de ulei si presara malai.
Ia 1/2 din coca si pune-o in tava. Coca este moale si se cam lipeste de mana. Foloseste putina faina ca sa eviti asta. Cu mainile preseaza coca si da-i forma lunguiata. Daca vrei ca painea sa fie subtire (cum am facut eu), intinde coca pe toata lungimea tavii (ai grija ca va mai creste). Daca vrei sa fie mai groasa, intinde painea cam 25 cm.