contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciabatta For The 6th World Bread Day

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

ciabatta 3

Astazi, 16 octombrie e Ziua Mondiala a Painii ! Stiati? Pun pariu ca foarte putini cunosteau evenimentul. In Italia se sarbatoreste de cativa ani buni, insa in Romania nu prea am auzit. Noroc cu Codruta si cu al ei minunat si iluminator site, codrudepaine.ro , care s-a gandit sa organizeze o "recolta" de imagini de paini. De tot felul… Modeste, indraznete, reusite, mai putin reusite, cu o singura conditie, si intr-un singur scop: sa fie paine facuta in casa ! Asa ca sarbatorim si noi, blogerii romani, WBD 2011.

Am descoperit-o cu adevarat pe Codruta de curand, dupa ce m-am potolit cu vacantele si m-am intors la vechile placeri ale blogger-itului, si va spun, e de departe cel mai bun site de baking din Romania. Se vede multa munca, studiu si pasiune in spatele lui, fiindca nici un lucru bun si frumos nu a fost creeat vreodata fara pasiune. Si toate astea pentru a ne reaminti ce inseamna PAINEA. Painea facuta in casa, naturala… Apa+Faina+Sare=PAINE Si nimic nu e mai imbietor decat mirosul unei paini bune abia scoasa din cuptor. Multumim din suflet, Codruta !

M-am gandit indelung ce paine as putea face… Aveam chef de o paine neincercata pana acum si destul de indrazneata. Vorba vine, ca nu-i greu deloc, atata timp cat sunteti atenti la detalii. Dureaza multisor facutul, insa rezultatul e unul pe masura! Vi se vor umple narile cu cel mai minunat parfum din lume. Si ce altceva puteam alege decat ciabatta ?

ciabatta 12ciabatta 6

O paine pe care nu multa lume o face in casa. O ciabatta buna, printre altele, trebuie sa fie si alveolata, lucru greu de reusit fara detaliile maestrului Adriano. Si dupa atata vorba, reteta!ciabatta 1000px

Ingrediente:

500 g faina W 300 sau Manitoba

400-450 ml apa (depinde de faina)

10 g sale

5 g drojdie proaspata

Seara la 21.00:

Prefermentul (poolish) : Dizolvam in 200 ml apa la temperatura camerei 0,5 g drojdie (jumatate gram) si o amestecam cu 200 g faina. Acoperim cu folie alimentara si lasam pana dimineata la temperatura camerei (23° – 24° ).

Autoliza: Amestecam 150 g faina cu 100 ml apa tot la temperatura camerei si pornim mixerul la viteza minima timp de 3 minute, dupa care acoperim cu folie alimentara si lasam impreuna cu prefermentul pana dimineata.

ciabatta collage 2

Dimineata:

Punem prefermentul in vasul mixerului, peste masa autolitica, iar peste ele punem faina ramasa (150 g) si 50 ml apa in care am dizolvat drojdia ramasa (4,5 g).

Lasam mixerul sa framante la viteza minima timp de 3 minute, dupa care adaugam sarea (aproape 2 lingurite rase) si marim viteza de jumatate de treapta, lasand la framantat pana aluatul se incordeaza si se aduna de pe peretii vasului.

Cand aluatul s-a adunat, luam cele 100 ml apa si adaugam in timp de mixerul framanta, cate o lingura. Nu mai mult deodata, asteptand de fiecare data ca aluatul sa devina omogen.

Aluatul trebuie sa fie moale, da. Dar in cazul in care observam ca devine prea moale in timp ce adaugam apa, ne oprim pe loc si lasam la framantat alte cateva minute. Mie mi-au intrat doar 35 ml apa,de exemplu, si am folosit faina manitoba. Depinde foarte mult de gradul de absorbie a lichidelor de catre faina. De aceea, punem cate putiiiiin si asteptam. Mai lasam pana aluatul devine compact.

Acoperim cu un prosop si lasam 20 minute. Pornim mixerul cca 1 minut la viteza minima, acoperim si il mai lasam 20 minute.

Pornim din nou, timp de 1 minut, dupa care acoperim si lasam la dospit 1 ora, pana aluatul isi va dubla volumul.

ciabatta collage 1

Pudram foaaaarte bine cu faina blatul de lucru, rasturnam aluatul si il impartim in 2 parti egale, pe care le rotim, exact ca pe o rulada, dar fara sa strangem absolut deloc. Impingem cu degetele mari, usor, pana obtinem un sul. Acoperim cu un servet de bucatarie si lasam 20 minute.

Facem un strech and fold simplu, adica aducem partea dreapta a aluatului pana la jumatatea sulului, apoi o acoperim cu partea stanga, ca in poza. Facem asta cu ambele suluri, dupa care le intoarcem su susul in jos. Acoperim si lasam 15 minute.

Pudram bine de tot cu faina, dupa care, cu varfurile degetelor, usooor de tot, le alungam forma, fara a le forta insa. Trebuie sa fie o miscare repetata cu delicatete.

Incingeti cuptorul din timp (eu cu 1 ora inainte) la temperatura maxima (la mine 250°, cam ca la toate cuptoarele de uz domestic). Lasati tava cuptorului inauntru de la inceput, cu fundul in sus. Daca aveti o piatra de copt, atunci sunteti si mai norocosi.

Luam cu o paleta (sau cu o chestie plata si rigida) painile, pe rand, si le punem pe tava. Inchidem cuptorul si lasam 10 minute.  Reducem temperatura la 180° si mai lasam 10-15 minute, apoi mai lasam alte 5 minute cu usa intredeschisa, punand coada unei linguri de lemn. Poate fi nevoie de mai mult timp, depinde de cuptorul fiecaruia. Unii spun ca au lasat painile in cuptor cca 40 minute in loc de 16, cum spune Adriano in reteta. Eu le-am lasat cam 30-35 min. Va orientati voi, insa cum painile vor fi pudrate din belsug cu faina, nu va asteptati sa le vedeti rumenindu-se prin geamul cuptorului, ca le scoateti carbonizate. Cand ajungeti la partea cu intredeschisul usii, uitati-va de aproape la coaja, dand usor faina la o parte.

Opriti cuptorul, deshideti de tot usa, si lasati painile in pozitie verticala, la racit in interiorul cuptorului.

ciabatta 8

Si inca doua, ca sunt groaznic de mandra de cum mi-a iesit painea asta. *__*

ciabatta 11

Si gata! *__*

ciabatta cdr 4

Happy World Bread Day !!