Chow Mein (taietei Prajiti) Cu Pui
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O mancare simpla si foarte gustoasa dar cu o denumire exotica : chow mein (anglicizarea cuvintelor chau-meing, ce apartin unui dialect chinezesc din provincia Taishan ), inseamna taietei prajiti. Felul acesta de mancare este popular mai ales in diaspora chinezeasca din Statele Unite si Anglia, unde exista doua feluri de chow mein : cu taietei crocanti sau cu taietei moi.Asa ca puteti alege varianta care am facut-o eu, cu taietei crocanti sau cu taietei fierti pur si simplu, la fel de gustoase amandoua.Ca si carne putei folosi pui, porc, vita sau creveti, iar legumele sunt iarasi la alegere.E o reteta rapida si buna pentru ca putem folosi ce avem in frigider.In lipsa taieteilor chinezesti, cred ca pot fi folosite cu succes spaghete subtiri fierte.Iata varianta mea, cu pui.
INGREDIENTE:
ptr.2 portii:
-150 g taietei chinezesti ptr.chow mein (se gasesc la Lidl in general in saptamana chinezeasca sau in Dragonul rosu)
-un piept de pui fara os si piele
-o ceapa taiata solzisori
-2 catei de usturoi feliati
-1/2 de ardei rosu taiat fasii
-un morcov taiat julienne
-8 florete de broccoli
-8 ciuperci urechi de lemn uscate
-o ceapa verde taiata rondele
-o lingurita de seminte de susan (optional)
-2-3 picaturi de ulei de susan (optional)
-ulei pentru prajit
-sare, piper dupa gust
ptr.marinada:
-o lingurita de condiment chinezesc 5 arome (5 spices)
-o lingurita sos de stridii
-o ligura sos soia
-o lingurita de amidon
-sare, piper dupa gust
ptr.sos:
-o lingura sos de stridii
-2 linguri sos de soia
-1/4 ceasca apa sau supa de pui
-o lingura amidon
MOD DE PREPARARE:
Asa arata taieteii care i-am folosit eu, cumparati din Dragonul rosu.
1.Incepem cu carnea, pe care o punem la marinat cu ingredientele mentionate.Ultimul care se adauga este amidonul.Amestecam si dam acoperit la rece pentru cel putin jumatate de ora.
2.Punem ciupercile urechi de lemn,daca sunt uscate, la hidratat, intre 30 de minute si o ora, sau pana ele sunt complet hidratate.Puneti suficienta apa, pentru ca ele isi maresc volumul cam de 3 ori.Daca nu aveti urechi de lemn, puteti folosi ce ciuperci doriti, sau puteti sa nu folositi de loc ciuperci.
3.Intretimp ne ocupam de taietei, pe care fie ii fierbem direct, fie procedam dupa cum urmeaza: incalzim o tigaie antiaderenta cu 2 linguri de ulei, punem taietei si-i rumenim pe ambele parti, dupa care ii scoatem si-i punem la fiert intr-o oala cu apa sarata clocotinda , conform indicatiilor de pe pachet, sau pana sunt fierti al dente.ii pinem la scurs intr-o strecuratoare, dupa care ii punem din nou la rumenit in tigaie, pana capata o usoara crusta.Dupa ce i-am prajit ii lasam deoparte.
4.Dizolvam amidonul in 3-4 linguri de apa rece, apoi il amestecam cu restul ingredientelor pentru sos si il lasam deoparte
5.Punem in wok-ul incins sau in alta tigaie incapatoare, doua linguri de ulei, adaugam carnea marinata si o rumenim, dupa care adaugam ceapa si usturoiul si lasam sa se caleasca si ele, dupa care le scoatem si le rezervam pentru mai tarziu
6.Daca este nevoie mai adaugam o lingura de ulei in wok si calim la foc iute pe rand, morcovii,apoi ardeii si broccoli la sfarsit.La broccoli, adaugam si doua linguri de apa in wok si-l gatim pana se inmoaie usor, sa ramana totusi crocant.
7.Punem la loc in wok toate ingredientele prajite, lasand o gaura in mijlocul lor, in care adaugam sosul, pe care il amestecam pana se leaga, apoi il amestecam cu carnea si legumele si inchidem focul.
8.Punem pe o farfurie taieteii prajiti si deasupra carnea cu legumele, sau amestecam taieteii cu restul ingredientelor (cazul meu) si servim presarate cu ceapa verde taiata rondele si seminte de susan.Daca va place si aveti, puteti stropi cu 2-3 picaturi de ulei de susan.
Pofta buna !
Ideea de pornire am luat-o de la Lacrimioara al carei blog mi-a fost repartizat la Provocarea secreta gazduita luna aceasta de Iulian.