Choux-uri Cu Cremă De Brânză și Somon Afumat…
articol scris de papalaile blog
Îmi doream de foarte mult timp să fac și eu choux-uri, adică acele mici gogoși care se umplu de cele mai multe ori cu cremă de vanilie și frișcă și se îmbracă în ciocolată. Ei bine, eu le-am umplut cu o cremă de brânză și somon afumat. Pe lângă faptul că sunt tare gustoase sunt și un aperitiv tare frumușel.
Nu știu de ce nu le-am încercat până acum, dar a fost numai bine să le încerc pentru provocarea secretă din aprilie care va avea parada pe blogul Gabrielei, Culoare și savoare. Rețeta de choux-uri am găsit-o pe blogul Cristinei, doar că eu le-am transformat dintr-un desert într-un aperitiv sărat.
Lista de ingrediente pentru choux-uri sună cam așa: 250 ml apă, 100 gr unt, 150 gr făină, 4 ouă. După cum se poate observa în poză sunt 5 ouă. Am zis eu că-s mai mici și să pun 5 în loc de 4, ceea ce cred că nu era cazul, pentru că am obținut o compoziție mai moale decât a Cristinei. Totuși nu știu cât de grav a fost căci choux-urile au ieșit perfect: au crescut, s-au umflat, au fost goale pe dinăuntru.
Am pus într-o oală mai mare la fiert apa și untul tăiat în câteva bucăți.
Când a început să fiarbă am adăugat dintr-o dată toată făina și am amestecat cu o lingură de lemn până s-a incorporat bine. Am mai lăsat pe foc vreo 2 minute și apoi am scos aluatul într-un vas la răcit.După ce s-a mai răcorit compoziția am mutat-o în vasul robotului și am adăugat pe rând câte un ou. Am amestecat bine după fiecare ou și nu am trecut la următorul până nu am fost convinsă că cel de dinainte s-a incorporat perfect în compoziție.
Compoziția rezultată am mutat-o într-o strachină, am acoperit-o cu o folie alimentară să nu se usuce (folia alimentară am lipit-o de compoziție pe toată suprafața ei) și am băgat-o la frigider pentru o oră.
După o oră am încins bine cuptorul la 200-210 grade. Am pregătit o tavă de cuptor pe care am pus foaie de copt. Compoziția am pus-o într-o pungă căreia i-am tăiat un colț și am făcut niște grămăjoare nu prea mari. Eu am copt câte 16 într-o tavă și mi-au ieșit în total 40 de choux-uri.
Tava am introdus-o în cuptor pe raftul cel mai de sus pentru 30 de minute. Cristina zicea că după vreo 15 minute ar trebui să dau focul la mediu, dar eu nu l-am mai dat. Cam așa arătau când au fost gata.
Le-am lăsat să se răcească și am făcut crema de brânză cu somon afumat. Am folosit două feluri de brânză de capră, una mai cremoasă și una mai tare, în total vreo 300 gr, 100 gr somon afumat tăiat bucăți mici, niște cozi de ceapă verde tocate mărunt, mărar și ardei kapia roșu tăiat micuț.
Am amestecat cele 2 feluri de brânză de capră, mărarul și ceapa verde, apoi am adăugat bucățile de somon afumat și am amestecat cu grijă să nu se distrugă. La final am adăugat și ardeiul kapia și gata crema.
Choux-urile răcite le-am tăiat cu cuțitul în două și le-am umplut cu cremă.
și am obținut, după cum vă ziceam, un aperitiv tare drăguț și tare bun. Crema fiind ușor sărată mai ales de la somonul afumat, face ca acest aperitiv să meargă de minune cu un vin alb sec rece.
Sigur că se pot umple cu tot felul de alte creme, dulci sau sărate pentru că choux-urile nu au în compoziția lor zahăr.
Se fac foarte ușor și aș zice eu că sunt de efect, mai ales dacă le decorați cu ochi de ardei kapia roșu și nas de castravete, cum am făcut eu, sau cine știe ce alte combinații hazlii.
Cât de curând sper să ajung să le fac și în combinația lor clasică despre care vorbeam la început.
Până la următoarea rețetă vă urez o zi frumoasă!