Choux-uri Cu Ciocolata Si Dulce De Leche
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Iata o combinatie franco-spaniola numai buna de scos la interval cu eticheta "made in Romania" pe ea, pentru ca este ceea ce am facut eu azi drept raspuns la provocarea Dulce Romanie, initiata de Mihaela si gazduita in aceasta luna de Alina de la Explora Cuisine.
Cum Alina m-a provocat bine de tot luna asta, pentru ca sparanghel in urbea in care locuiesc temporar nu cred ca a existat vreodata, iar in urbea ceva mai maricica in care locuiesc de facto si de jure (adica pe buletin) mi-a zis batranu' de taica'meu ca nu este, eu neavand timp sa colind nici piaţa si nici Kauflandu', am ales varianta a doua de ingredient, pe care initial n-o doream, pentru ca nu eram sigura ca stiu cum sa fac acest dulce de leche.
Asa ca provocarea asta a avut doua faze. Faza una, a fost ieri seara si a durat vreo 3 ore jumatate dupa care n-am mai rezistat si m-am culcat. Momentele au fost urmatoarele:
- scos laptele condensat din cutiutele alea mici. 10 bucati am avut.
- pus cu 3 linguri de zahar la fiert la bain marie intr-o cana de portelan.
- amestecat din cand in cand, desi mie nu mi s-a parut ca era nevoie, pana cand laptele a scazut pe jumatate iar amestecul format devenise auriu.
- uitat ceas din 10 in 10 minute, sperand sa treaca timpul mai repede ca mi se lipeau genele de somn.
Cand am inchis aragazul, adica dupa 3 ore si jumatate de fierbere, am sperat ca acest dulce de leche obtinut se va mai intari, dar a ramas de consistenta mierii. Gustul e intr-adevar ca de caramel, dar se pastreaza si aroma aceea tipica laptelui condensat pentru cafea, aroma care mie imi place mai putin.
Faza doi, astazi. Choux-urile si crema de ciocolata.
Pentru choux-uri am folosit 100 ml apa, 50 ml ulei, un praf de sare - acestea se pun la fiert. Cand amestecul da in clocot se adauga treptat 3 linguri de faina, se amesteca putin pe foc apoi se da vasul deoparte si se continua amestecatul ingloband 3 oua, pe rand. Aluatul final trebuie sa fie ca o pasta groasa. Am pus aluat cu poşul pe fundul formelor de briosa foarte putin unse cu ulei, apoi am dat la cuptorul preincalzit timp de 15 minute la 180 de grade.
Am taiat capacele la choux-uri,
am pus intre cele doua jumatati crema de ciocolata (facuta din 100 g unt, 2 linguri de lapte, o ciocolata cu peste 55% cacao, 4 linguri de zahar si 2 linguri de rom, puse la bain marie pana la omogenizarea compozitiei), am ornat cu cate un moţ de crema pe deasupra si apoi am turnat ca pe un sos, dulcele de leche.
A iesit un desert delicios si fin.
Pofta buna! :)
Copyright 26 mai 2011
Cum Alina m-a provocat bine de tot luna asta, pentru ca sparanghel in urbea in care locuiesc temporar nu cred ca a existat vreodata, iar in urbea ceva mai maricica in care locuiesc de facto si de jure (adica pe buletin) mi-a zis batranu' de taica'meu ca nu este, eu neavand timp sa colind nici piaţa si nici Kauflandu', am ales varianta a doua de ingredient, pe care initial n-o doream, pentru ca nu eram sigura ca stiu cum sa fac acest dulce de leche.
Asa ca provocarea asta a avut doua faze. Faza una, a fost ieri seara si a durat vreo 3 ore jumatate dupa care n-am mai rezistat si m-am culcat. Momentele au fost urmatoarele:
- scos laptele condensat din cutiutele alea mici. 10 bucati am avut.
- pus cu 3 linguri de zahar la fiert la bain marie intr-o cana de portelan.
- amestecat din cand in cand, desi mie nu mi s-a parut ca era nevoie, pana cand laptele a scazut pe jumatate iar amestecul format devenise auriu.
- uitat ceas din 10 in 10 minute, sperand sa treaca timpul mai repede ca mi se lipeau genele de somn.
Cand am inchis aragazul, adica dupa 3 ore si jumatate de fierbere, am sperat ca acest dulce de leche obtinut se va mai intari, dar a ramas de consistenta mierii. Gustul e intr-adevar ca de caramel, dar se pastreaza si aroma aceea tipica laptelui condensat pentru cafea, aroma care mie imi place mai putin.
Faza doi, astazi. Choux-urile si crema de ciocolata.
Pentru choux-uri am folosit 100 ml apa, 50 ml ulei, un praf de sare - acestea se pun la fiert. Cand amestecul da in clocot se adauga treptat 3 linguri de faina, se amesteca putin pe foc apoi se da vasul deoparte si se continua amestecatul ingloband 3 oua, pe rand. Aluatul final trebuie sa fie ca o pasta groasa. Am pus aluat cu poşul pe fundul formelor de briosa foarte putin unse cu ulei, apoi am dat la cuptorul preincalzit timp de 15 minute la 180 de grade.
Am taiat capacele la choux-uri,
am pus intre cele doua jumatati crema de ciocolata (facuta din 100 g unt, 2 linguri de lapte, o ciocolata cu peste 55% cacao, 4 linguri de zahar si 2 linguri de rom, puse la bain marie pana la omogenizarea compozitiei), am ornat cu cate un moţ de crema pe deasupra si apoi am turnat ca pe un sos, dulcele de leche.
A iesit un desert delicios si fin.
Pofta buna! :)
Copyright 26 mai 2011