Chouquettes
Sursa Chouquettes

articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ajung sa postez din ce in ce mai rar desi mancam zilnic :)
Incerc sa fac blogul mai user friendly, dar timpul mi-e extrem de limitat si merge mai greoi decat mi-as dori. Voi avea o lista a retetelor pe categorii si sper sa va fac mai usoara sederea pe blogul acesta :)
Chouquette este un desert delicios, dar ghinion :) trebuie mancat in aceeasi zi.
Se pot umple si cu crema, dar nu e nevoie, e genul de desert care se consuma in viteza maxima fara pic de regrete.
Reteta am gasit-o la Bernard care are o colectie de retete, foarte speciala.
Ingrediente
125ml apa+ 125ml lapte+ 250ml oua (ne trebuie un volum pt aluatul acesta, dar sunt aproximativ 5 oua de marime mijlocie) + 140g faina+ 110g unt+ 5g zahar+ 5g sare+ zahar perlat pt a presara bilutele din aluat.
Seamana cu choux a la creme, dar totusi nu sunt la fel. Pentru choux a la creme va sugerez reteta pe care o folosesc de cativa ani deja si este combinatia cea mai fericita de ingrediente, din cate retete de choux/eclere am incercat.
Procedeul de preparare este ca la orice aluat fiert si anume:
- lichidele se pun la fiert impreuna cu cele 5g de zahar, respectiv sare
- la primul clocot se adauga untul taiat bucati, se amesteca pana se topeste untul bine
- faina se adauga dintr-o data, amestecand viguros pana obtinem un aluat fara cocoloase, compact si care se dezlipeste de cratita (cca 3 minute)
- se lasa deoparte 10-15 minute sa se racoreasca apoi se adauga oual, putin cate putin si se amesteca la fel de viguros pana se obtine o compozitie ca o crema fina, dar mai vartoasa
- eu in pucntul acesta las aluatul sa se raceasca complet (se umfla mai frumos la copt)
- pe tava asternuta cu hartie de pergament se pun cu lingurita, bilute de aluat cu distanta de 3-4 cm intre ele
- se presara cu zahar perlat
- zaharul care se imprastie pe tava se poate aduna langa bilute daca miscati tava cu miscari circulare
- se coc la cuptorul incins in prealabil la 200C (392F) pt 20 minute, supravegheati coacerea. Sunt gata cand sunt frumos rumenite.
Bernard spune ca-i ies 100 de bilute, eu la masura lingurita_burdusita am reusit vreo 45. Cand le voi reface am sa pun 3/4 de lingurita sa vedem cate ies.