contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chocolate Banana Bread Pudding / Prăjitura Care A Salvat Pâinea Uitată în Frigider!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 
    Cam așa e când nu m-împinge entuziasmul să laud și să ridic în slăvi desertul de weekendul ăsta... mă apucă miezul nopții! De ce nu sunt încântată? Nu..nu e rău deloc! Dar nici în categoria celor mai fine deserturi nu se înscrie. Până la urmă e rezultatul folosirii unei pâini al cărei destin a fost trasat de hotărârea mea de a mânca cereale la micul dejun și nu pâine cu unt și dulceață/miere. Repet, nu e rău deloc! Dar pâinea e pâine și e bună așa cum e ea și nu s-a născut pentru a desăvărși prăjituri ci pentru a ne încânta prin textură contrastantă de crocant/pufos și miros de țară și cuptor de lut. Dar tot gândindu-mă la motivul pentru care e așa de populară în alte locuri budinca asta de pâine, mi-a venit în minte ideea cum că mult mai potrivit pentru asta ar fi fost un cozonac simplu rămas de la sărbători. Rupt bucățele cât o îmbucătură, pus în forme ceramice drăguțe pentru cuptor, scăldat generos cu ciocolată topită sau sos de caramel și copt cât să se îmbine toate aromele minunate. Da, așa aș fi făcut de mai aveam vreaun cozonac rămas prin casă. Dar nu a fost așa, motiv pentru care rolul principal în această rețetă i-a revenit drăguței și nu prea pufoasei dar sănătoasei pâini integrale. Zic c-ar fi bine să trec direct la rețetă că e tărziu și nu de alta, dar iar mă apucă pofta și iar scot tava pe jumătate goală din frigider, pe care, cum prea bine pare, nu o laud dar o mănânc fără rețineri. Poate nu s-a creeat între noi o legătură strânsă la prima îmbucătură așa că mă simt datoare să nu mă rețin prea mult de la a-i descoperi prăjifarmecul.

         Ingrediente
  • 500 gr păine 
  • 300-500 ml lapte (în funcție de cât de densă e pâinea)
  • 100-150 gr zahăr 
  • 4 gălbenușuri
  • 100 gr ciocolată topită
  • 2 linguri unt
  • 2-3 banane
  • esență vanilie/rom
  •  1/2 linguriță sare
  • 4 albușuri + 100 gr zahăr pentru bezea

  
 
     Am tăiat coaja păinii după care am tăiat feliile în pătrățele mici. Am pus laptele peste cuburile de pâine și le-am lăsat la înmuiat. Am bătut gălbenușurile cu zahărul până am obținut o consistență pufoasă de culoare deschisă. Am adăugat ciocolata topită împreună cu untul și sarea la bain-marie și am mixat în continuare.  Am pus esențele și am turnat compoziția de gălbenușuri peste pâinea înmuiată (dacă ați pus prea mult lapte, stoarceți păinea, dar nu prea mult). Am pus amestecul rezultat într-o tavă tapetată cu hărtie de copt iar peste amestec am pus un strat de rondele de banane. Dacă aș fi avut și inspirația și punga în congelator, aș fi pus niște vișine. S-ar fi potrivit mult mai bine. Ultimul strat va fi cel de bezea. Pentru bezea mixați sănătos albușurile iar după ce stau țapene, adăugați treptat zahărul și mixați până se dizolvă iar compoziția e lucioasă și frumos moțată. Dați la cuptor 30-35 de minute, la foc nu prea puternic pentru a nu arde bezeaua. 
      Și cam așa se face un desert rapid, nepretențios și destul de satisfăcător pentru pofte neanunțate de dulce!


http://dear-husband-dear-wife.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss