Chiselita
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Va e dor de vara, nu? Mie da, pentru ca o iarna fara zapada iti duce gandurile direct in vara, sarind peste primavara. Promit sa nu va chinui mult cu poeme varatice, aceasta este ultima scoasa de la naftalina. Vor urma, sper, doar retete de sezon.
Ideea e simpla: caise si mere, direct din pom, cate doriti.
Le puneti la fiert intr-un castron mare cu apa, aruncat in el ceva frunze de menta.
Le fierbeti la foc mic pana legumele se inmoaie. Daca preferati sucul fara bucati cadaverice de fructe, va sfatui sa nu exagerati cu fiertul. Daca dimportiva, preferati sa simtiti pulpa de caise in timp ce sorbiti din pahar, le puteti fierbe mai mult, da’ sa stiti ca si vitaminele pleaca daca le rasfierbeti. Vorba ceea: voia boierilor cei mari.
Daca vreti, puneti si zahar, dupa gust.
Acum un pic de etimologie, e bine sa stii: in regiunea Leusenilor, mai exact, la Cioara se zice chiselita, la nord si in centru – compot. La sud, imi spuneti voi;)
Sa fiti sanatosi! Va doresc multa rabdare, pentru ca pana la vara mai este.
Pana la noi intalniri!