Chili Con Carne
articol scris de vavynutz blog bucatarsubacoperire.blogspot.com
Ieri mi-a fost o pofta de fasole bruna (sau saltareata, cum imi place mie sa ii spun) incat azi am cumparat o conserva uriasa de la Carrefour. Si cum le sta cel mai bine acestor boabe minunate decat intr-un aromat chili?
Aveam reteta lui Jamie la loc de cinste in caietul cu retete, toate ingredientele in frigider asa ca m-am apucat de treaba. Jamie zice ca avem nevoie de:
2 cepe medii
2 ardei grasi rosii (eu am pus capia)
2 catei de usturoi
2 morcovi
2 tulpini de telina (am pus o bucatica de radacina)
500 g carne tocata de vita
2 conserve rosii in bulion (400g)
1 conserva de naut (200g)
1 conserva mare de fasole bruna (800g)
1 lingurita scortisoara
4-5 chili uscati
1 lingurita chimion
o legatura mica de coriandru
2-3 linguri ulei de masline
2 linguri otet balsamic
sare, piper.
sper ca nu am uitat nimic :D
Taiem care cum putem ceapa, morcovii, telina si usturoiul astfel incat sa obtinem cubulete cat mai mici. Eu le-am pus pe toate in mini robotul meu Kenwood si in 10 secunde erau cioburi.
Taiem si ardeiul cuburi mari (din cutit de data asta) si le punem pe toate la calit in cea mai pare cratita din dotare impreuna cu uleiul de masline, scortisoara, chili si chimionul. Lasam pe foc cam 7 minute pana legumele incep sa se inmoaie si sa se rumeneasca usor, avand grija sa amestecam din cand in cand. Adaugam apoi fasolea scursa bine (eu o si clatesc un pic), nautul, rosiile si carnea tocata de vita, amestecand bine. Condimentam cu sare si piper si cu coditele de coriandru tocate marunt, pastrand frunzele deoparte pentru final. Adaugam otetul balsamic, turnam si o cana de apa apoi dam focul la mic spre mediu, punem un capac deasupra si lasam sa bolboroseasca vreo ora si sa scada sosul. Dupa ce a trecut si ora asta mai lasam inca o ora sub capac sa se imprastie aromele apoi savuram. De fapt mancarea asta e si mai buna a doua zi.
La faza cu coriandrul eu nu am vrut sa risc asa ca am impartit mancarea in doua vase si am pus doar in una dintre ele coriandru tocat (nu ma impac deloc cu buruiana asta si nu am vrut sa risc sa stric toata afacerea). Nu-i rea nici varianta cu, de fapt nici nu se simte atat de tare, dar daca esti asa de inversunat ca mine il mirosi de la distanta.:D Data viitoare cred ca pun patrunjel, sa stiu o treaba. Cel putin am incercat.
Jamie zice sa mancam bunatatea asta cu tortilla, guacamole si iaurt, ba chiar cu orez fiet, cus cus sau cartofi copti. Mie mi se pare si asa destul de complexa incat m-am limitat la 2 linguri de iaurt si o bucata de paine proaspata.
N-a mai ramas nimic in farfurie. Ba da, coriandrul... puteti sa-l mancati voi daca va place! Pofta buna.