Chiftelute Din Urzici
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
...prima mea incercare culinara...si implicit si primul meu succes in bucatarie :P
...intamplat pentru prima oara acum muuuulti ani (mai bine nu imi amintesc cu exactitate cati :D) cu care ma laudam si-aici: Primul meu interviu
Am reluat, iata, apusul subiect, acum cand toata gradina musteste, pe garduri si aiurea, de tufe tinere ( si extrem de intepatoare :P) de urzici...caci mi-am promis ca n-am sa las sa treaca primavara asta fara sa va arat reteta care m-a intrigat si m-a facut sa imi doresc sa stiu mai multe despre tainele bucatariei :)
Ii multumesc (ca la Oscar :P) tatalui meu, care a suportat cu stoicism intepaturile rebele, facand astfel posibila aceasta demonstratie :))
...dar pana una, alta, cred ca ar trebui sa ma laud cu "productia verde" de care va amintesc constant :P
...exact cum sint mai bune...fragede si viu colorate:
...din acelasi "lot" am facut deja de doua ori pana acum mancare de urzici, identica in preparare cu cea de spanac (am sa v-o arat cat de curand, in ambele variante) si cel mai important: mi-am umplut cu ele un sfert de congelator :)))
Ingrediente:
- 500 g. urzici proaspete
- 3-4 cepe
- 2-3 linguri faina
- 1-2 felii paine
- 4 oua
- sare, piper
Mod de preparare:
Se spala urzicile:
Se fierb in apa usor sarata:
Se toaca apoi, dupa ce in prealabil au fost lasate la scurs:
Se taie marunt si se caleste ceapa :
Se adauga urzicile si se inabusa pana scad:
Se pun doua oua batute si se amesteca totul bine:
Se ridica de pe foc si cand compozitia s-a racit se adauga faina si painea:
...galbenusurile si sarea, piperul, dupa gust:
Se adauga albusurile batute:
Se formeaza cu ajutorul unei linguri (compozitia e totusi moale si destul de lipicioasa) chiftelute din compozitie, pe care le vom modela cu mainile pudrate din belsug cu faina:
Se prajesc, pe rand, in ulei incins:
Se scot cu o paleta pe un platou (tapetat cu hartie absorbanta)
Foarte ademenitoare, odata strapuns invelisul :P
Asta a fost si sper mult sa va placa :)
Si-acum, ca si atunci, pe vremuri :P ...mi s-au parut extrem de usoare si revigorante.