contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chiftelute De Urda în Sos De Rosii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Lilly, multumesc pentru reteta. Esti o sursa minunata de inspiratie, o muza de încredre exact pe gustul meu.
Daca folosit pesmet din grîu dur din comert, patru linguri ajung. Nu puneti prea mult, altfel nu vor iesi chiftelutele pufoase. Eu am folosit pesmet preparat de mine, din chifle de spelta. Acest pesmet de casa obtinut din chiflele de spelta, este mult mai usor si pufos, de aceea intra o cantitate mai mare în compozitia chiftelutelor de ricotta. Am servit chiftelutele de urda/ricotta în sos de rosii cu paste late din faina dura de spelta. Sosul de rosii îl puteti face cum doriti, important este sa va placa. Daca va lipseste inspiratia de moment sau sînteti în pana de idei, faceti un sos de rosii proaspete sau conservate, sau chiar din bulion de rosii.



        Ingrediente:
  • 300 g urda/ricotta
  • 100 g spanac, oparit si tocat
  • 1 ou mic (50 g)
  • 4-6 linguri pesmet
  • sare, piper
  • sos de rosii
  • paste fierte

În primul rînd se prepara sosul de rosii, asa cum va place cel mau mult.
Îl dati deoparte si va dedicati chifteluteor de urda.

Cum spuneam mai sus, pesmetul l-am facut în casa. În cazul în care sînteti incepator într'ale bucataritului si va lipseste pesmetul din casa, dar nu stiti cum se face, va spun eu. Daca dispuneti de 2-3 felii de pîine alba sau 1-2 chifle, într-un sfert de ora treaba este rezolvata. Feliati sau maruntiti cît mai subtire pîinea/ chiflele, le aranjati pe o tava cu sau fara hîrtie de copt, porniti cuptorul cu ventilatie si fixati temperatura între 80-100°C aproximativ. Dati tava în cuptor, iar în 15 minute pîinea va fi uscata. Introduceti uscaturile într-o punga, iar pentru a le marunti loviti punga cu o tigaie, un sucitor... sau ce aveti la îndemîna prin bucatarie. Se pastreaza în borcane sau doze bine închise, ferite de umezeala. Se poate folosi în orice reteta prevede pesmet. Aici pesmetul preparat de mine:


Sa trecem la chiftelutele de ricotta. Spanacu l-am oparit scurt cît sa se înmoaie,
apoi l-am stors bine bine si l-am tocat, nu foarte marunt. Asta ramîne la aprecierea bucatarului :D
Am adaugat toate ingredientele pentru chiftelute într-un vas,
am condimentat cu sare si piper, si am amestecat bine cu o lingura.

Am lasat compozitia la odihna, timp de 10 minute. Sa vad cum se umfla pesmetul.
Daca este prea moale, mai puteti adauga o lingura.

Am format chiftelute. Consistenta este înca moale, 
dar nu va fie frica, nu se sparg la fiert în sosul de rosii.
Oul îsi face jobul, leaga "aluatul", adica le tine întregi.

Se aseaza chiftelutele în sosul de rosii, care fierbe pe foc foarte mic, si se fierb timp de 15-20 minute.
La jumatatea timpului, eu le-am întors cu o lingura, pentru ca sosul nu le acoperea.
Voi faceti mai bine ca mine, si folositi un vas înalt, în asa fel încît sosul sa le acopere!

Am servit cu paste fierte al dente. Delicios.

Pofta buna!